Nickerie.Net, woensdag 17 november 2010


'Qantas Airbus A380 was vliegend wrak'

SYDNEY - Het wordt steeds duidelijker dat de 440 passagiers van de A380 van Qantas door het oog van de naald zijn gekropen en hun leven te danken hebben aan de zeer ervaren piloten die een ramp konden voorkomen. Twee weken geleden ontplofte een motor onder de superjumbo. Volgens de eerste uitgelekte Australische onderzoeksresultaten ging er door de explosie van alles kapot en was het louter aan de zeer ervaren piloten te danken dat het zwaar gehavende toestel niet alsnog crashte.

   Een vliegend wrak, zo wordt het inmiddels tot 'Scarebus' omgedoopte toestel beschreven in de Australische media, nu duidelijk is dat het toestel vol levensgevaarlijke kerosine en met kapotte instrumenten ternauwernood een noodlanding op het vliegveld van Singapore kon maken. "En allemaal te danken aan de piloten. In de cockpit had zelfs de laagste in rang duizenden uren vliegervaring als vlieginstructeur", aldus de Australische pilotenfederatie. Vliegtuigbouwer Airbus benadrukte kort na het incident nog dat de A380 ook met drie motoren zonder problemen kan vliegen en landen. Uit eerste voorlopige rapporten van Australische en Europese veiligheidsinstanties blijkt dat de explosie van de Rolls Royce echter van alles beschadigde.

Doordat een gat in de vleugel werd geslagen, werden ook allerlei andere onderdelen beschadigd en konden de piloten de andere motor aan de vleugel niet meer besturen of uitzetten. Ook konden de brandblussers niet meer bediend worden. Verder werden de flaps aan de vleugel beschadigd, ging de helft van de hydraulische vloeistof verloren en viel een generator uit. Levensgevaarlijk was bovendien dat de piloten door de mankementen voor de noodlanding niet genoeg brandstof konden lozen, waardoor het toestel met nog 80 ton kerosine aan boord en twee lekkende tanks op de baan in Singapore klapte. Ook moest het landingsgestel deels met de hand worden bediend en konden ze niet meer in de zogenaamde 'reverse thrust' remmen. Dat de Airbus echt zware averij opliep blijkt ook uit het feit dat het Qantas-toestel mogelijk nog maanden uit de running is.

 Rolls Royce zou inmiddels hebben geadviseerd om wereldwijd een twintigtal Trent 900-motoren te vervangen. Ook de Europese toezichthouder EASA heeft ingegrepen en maatschappijen die met de bewuste motor vliegen verplicht deze om de twintig vluchten te controleren op olielekken.

foto: EPA

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /Telegraaf / Epa

17-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics