Nickerie.Net, dinsdag 23 november 2010


VHP heeft nooit om invasie Nederland gevraagd

Paramaribo - VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe zegt dat zijn partij, de NPS en de KTPI nooit om een invasie van Nederland hebben gevraagd. Er was geen enkele reden om Nederland te vragen militair in te grijpen. "Als de toenmalige premier Pertaap Radhakishun de Nederlandse regering gevraagd heeft om in te grijpen in 1986, dan heeft hij op eigen houtje gehandeld", aldus Sardjoe om een reactie gevraagd, tegenover Starnieuws. De Volkskrant publiceerde een bericht vandaag, waarin ex-premier Ruud Lubbers bevestigt dat Nederland de toenmalige legerleider Desi Bouterse wilde afzetten en arresteren.

Politiek akkoord Sardjoe legt uit dat op 23 november 1985 een politiek akkoord was gesloten tussen enerzijds de VHP, NPS en de KTPI en anderzijds het Militair Gezag. Op 16 juni 1986 was een gedetailleerd plan gepresenteerd voor de herdemocratisering en het houden van verkiezingen. Sardjoe was toen secretaris van de VHP en door de drie politieke partijen aangewezen als lid van de commissie. Ook Radhakishun zat namens het bedrijfsleven in deze commissie.

"Radhakishun is niet door de VHP voorgedragen om premier te worden in 1986. Hij was de keuze van Bouterse", zegt Sardjoe. Hij kan zich nog goed herinneren dat Radhakishun in ongenade viel bij Bouterse eind 1986. Toen is Jules Wijdenbosch premier geworden. "Ik denk dat Radhakishun op eigen houtje heeft gehandeld om Nederland te vragen in te grijpen. Wij hebben hier geen weet van en het is niet met medeweten van de VHP, KTPI en NPS gebeurd", zegt Sardjoe.

Niet logisch Sardjoe wijst erop dat de plannen voor herdemocratisering uitgevoerd werden, zoals afgesproken. "De VHP had de lead in dit proces. Er was geen enkele reden voor ons om Nederland te vragen om in te grijpen. Dit is helemaal niet logisch", zegt Sardjoe. Hij brengt in herinnering dat in die periode ook nog de binnenlandse oorlog was begonnen. Er was al in het openbaar door Bouterse verklaard dat er verkiezingen gehouden zouden worden op 25 november 1987. "Gezien het politieke klimaat van toen, was er geen reden voor ingrijpen", aldus Sardjoe.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

23-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics