Nickerie.Net, woensdag 24 november 2010


Nederland geeft Bouterse ‘functionele handdruk’

Pieter Van Maele,  24/11/2010

Paramaribo - Voor de allereerste keer ooit is de Nederlandse regering officieel en rechtstreeks in dialoog getreden met Desi Bouterse sinds hij aan het hoofd staat van Suriname. De ontmoeting tussen Bouterse en de Nederlandse ambassadeur, Aart Jacobi, vond gisterenmiddag plaats in het presidentieel paleis. Het besloten onderhoud, waarbij naast diplomaten enkel de persdienst van het kabinet welkom was, gebeurde op aanvraag van de Nederlandse ambassadeur. Volgens de diplomaat, die ook een handdruk uitwisselde met president Bouterse, verliep het gesprek “in een aangename sfeer”.

President Desi Bouterse en de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Aart Jacobi, schudden elkaar de hand, gisteren op het presidentieel paleis. De diplomaat bracht de president een bezoek om namens zijn regering onder meer de felicitaties in verband met de herdenking van 35 jaar staatkundige onafhankelijkhied over te brengen.-foto / Dennis Dens (Kabinet van de president).

Officieel stond het onderhoud in het teken van de 35ste herdenking van de onafhankelijkheid van Suriname. “Dat was dus een goede gelegenheid om namens de Nederlandse regering onze wensen over te brengen. Daarnaast heb ik vanuit Nederland ook condoleances overgebracht aan het Surinaamse volk voor het verlies van zeven landgenoten bij het mijnongeval in Langatabiki”, verklaarde Jacobi bij een korte persontmoeting na het gesprek.

Het onderhoud, dat ruim drie kwartier duurde, ging echter over veel meer dan de twee onderwerpen alleen. Na de ‘verplichte nummertjes’ zaten Bouterse en Jacobi namelijk met een open agenda tegenover elkaar, zo bevestigde de Nederlandse ambassade aan de Ware Tijd voor het gesprek gisterenmiddag aanving. Over de verdere inhoud zijn achteraf echter geen verklaringen afgelegd. “Het is nu mijn taak om de resultaten van deze ontmoeting voor te leggen aan de Nederlandse regering in Den Haag. Ik kan in dit stadium dus geen inhoudelijke verklaringen afleggen, buiten dan te zeggen dat onze dialoog in een vriendelijke sfeer is gebeurd”, verklaarde Jacobi. Hij wou daarom ook niet aangeven of dit een aanzet is voor toekomstige gesprekken.

Beide partijen - zowel de Nederlandse diplomatie als de Surinaamse regering - deden tijdens en na het gesprek bovendien hun best om de symboolwaarde van deze ontmoeting af te zwakken. “Bij de aanstelling van de nieuwe regering heeft Nederland steeds gezegd dat de relatie met Suriname een open en vriendelijke samenwerking blijft en dat de ontmoetingen met president Bouterse op functionele basis zal geschieden.

“Dat blijft zo, de ontmoeting van vandaag moet dus inderdaad volledig in dat functionele kader gezien worden. De vriendschapsband tussen beide landen blijft, zoals dat al jaren het geval is”, besloot Jacobi.

Topdiplomaten Harvey Naarendorp, stafchef van het kabinet van Bouterse en Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken, verlieten het presidentieel paleis zelfs voordat het onderhoud tussen Jacobi en Bouterse was begonnen. Vooral minister Lackin reageerde uitermate geďrriteerd op vragen van de pers over het bezoek van de Nederlandse vertegenwoordiging.

“Op het presidentieel paleis hebben zich vandaag tien ambassadeurs aangemeld. Vertegenwoordigers uit onder meer Rusland, Canada, Duitsland en Spanje hebben hun geloofsbrieven aangeboden; stuk voor stuk prachtige landen waarmee Suriname uitstekende bilaterale contacten onderhoudt. En dan vraagt de pers me naar de betekenis van het bezoek van de Nederlandse ambassadeur? Ik begrijp jullie niet”, sputterde Lackin. De minister van Buitenlandse Zaken noemde het bilateraaltje tussen Bouterse en Jacobi tenslotte ‘niet meer dan een beleefdheidsbezoek’.

De diplomatieke relaties tussen Nederland en Suriname zijn sinds het aantreden van president Bouterse ontzettend verzuurd. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Maxime Verhagen, reageerde op de verkiezing van het nieuwe staatshoofd dat ‘Bouterse enkel welkom was in Nederland om zijn gevangenisstraf uit te zitten’. Jacobi was dan weer niet echt welkom op de inauguratie van Bouterse, op 12 augustus in de Anthony Nesty Sporthal, waar hij pas op het allerlaatste ogenblik een zitplaats kreeg toegewezen.-

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

24-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics