Nickerie.Net, donderdag 25 november 2010


Sardjoe vindt stigma, ‘VHP anti-onafhankelijkheid’, pijnlijk

Paramaribo - Voorzitter Ramdien Sardjoe van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) vindt het pijnlijk dat in televisieprogramma’s van de regering zijn partij het stigma wordt opgelegd alsof deze 35 jaar terug de onafhankelijkheid zou hebben geboycot en er nog steeds tegen is. “Ik wens hier en nu te zeggen dat de VHP nooit tegen de onafhankelijkheid is geweest”, zei Sardjoe woensdagavond tijdens de srefidensi-bijeenkomst van de NPS in Grun Dyari. Sardjoe zegt dat de VHP een belangrijke bijdrage heeft geleverd om Suriname onafhankelijk te laten worden. Alleen had de partij voorwaarden voor die onafhankelijkheid. Die voorwaarden zijn echter nooit voldoende gerealiseerd.

Premier Henck Arron (links) en VHP-leider Jagernath Lachmon 35 jaar geleden.

De VHP-voorzitter vindt het niet nodig die voorwaarden nu op te sommen maar staat nog altijd daarachter. “Wat nu belangrijk is om te zeggen, is dat er tenminste twee belangrijke momenten zijn geweest die de bijdrage van de VHP aan de onafhankelijkheid bewijzen”, zegt Sardjoe Hij noemt in de eerste plaats de datum van 16 september 1975. Op die dag heeft de toenmalige VHP-voorzitter, Jagernath Lachmon als oppositieleider een gesprek gehad met de toenmalige minister-president Henck Arron over de onafhankelijkheid. Als tweede bewijs noemt Sardjoe de proclamatie van de onafhankelijkheid met de historische omhelzing tussen Lachmon en Arron.

Sardjoe zegt dat de VHP vóór en na 1975 bij elke ontwikkeling betrokken is geweest en een bijdrage heeft geleverd. “Die bijdrage verdient vermeld te worden”, vindt Sardjoe. Hij noemt onder andere de bijdrage voor het tot stand komen van het Surinaamse volkslied, verlening van goedkeuring aan de grondwet van 1975 in de toenmalige Staten van Suriname. “Ik ben er trots op dat hoewel de gestelde voorwaarden niet voldoende zijn gerealiseerd de VHP een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de onafhankelijkheid”, aldus Sardjoe.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

24-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics