Nickerie.Net, zaterdag 27 november 2010


Dino Bouterse ontkent elke betrokkenheid bij CIVD - hij bewaakt zijn vader

Eliézer Pross en Pieter Van Maele, 27/11/2010

Paramaribo - Dino Bouterse, de zoon van president Desi Bouterse, ontkent in gesprek met de Ware Tijd categorisch dat hij in de leiding zetelt van de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD). Dat betekent niet dat Bouterse junior momenteel werkloos rondloopt. Hij is opgenomen in een nieuwe, speciale overheidseenheid: Corporate Training Unlimited (CTU).

Die unit, met de voornaamste opdracht om de veiligheid rond Bouterse en vicepresident Robert Ameerali te waarborgen, heeft er net zijn allereerste opdracht opzitten. Wie aanwezig was op het volksfeest en de defilés bij het onafhankelijkheidsfeest zag er talloze, zwaarbewapende manschappen van de CTU rondlopen.

Manschappen van de speciale overheidseenheid Corporate Training Unlimited (CTU). Volgens commandant Rudy Kuhn moeten het wettelijk kader en de definitieve functies van de eenheid nog worden vastgelegd.-dWTfoto/Annelies Verhelst.

“Ik heb echt geen enkele band met de CIVD. Had de journalist die dat verhaal heeft gelanceerd simpelweg gebeld naar het hoofd van de CIVD, dan hadden ze het zo gehoord. Blijkbaar moeten kranten ook verkopen”, vertelt Dino Bouterse, gestoken in jacket van de CTU. Achteloos leunend tegen een pilaar van het presidentieel paleis overschouwt hij zijn vader, die op dat moment de troepen keurt tijdens het militaire defilé. “De CTU heeft voornamelijk een beveiligingsfunctie. Wij zijn op de allereerste plek gelinkt aan de president en staan in voor zijn veiligheid”, legt Dino Bouterse uit. “Mijn verleden, daar is bij mijn aanstelling absoluut nooit over gesproken”, besluit de zoon van de president. Dat verleden is nochtans niet onbesproken. In 2003 werd Dino Bouterse gearresteerd in verband met een spraakmakende wapendiefstal bij de CIVD, waarvoor hij echter wegens gebrek aan bewijs werd vrijgesproken.

In 2005 werd hij met zes kompanen gearresteerd nadat in een garage elf gestolen wagens, machinegeweren en cocaïne waren aangetroffen. Het Openbaar Ministerie veroordeelde hem tot acht jaar gevangenisstraf. In afwachting van het hoger beroep, dat advocaat Irwin Kanhai aantekende, is Bouterse jr. terug op vrije voeten.

Geen wettelijk

De speciale eenheid is de afgelopen twee maanden in training geweest. “Het wettelijke kader en de definitieve functies van de eenheid moeten nog worden vastgelegd”, zegt Rudy Kuhn, de commandant van de eenheid. Wel is het zo dat in deze eerste fase de unit wordt ingezet voor de beveiliging van Bouterse, Ameerali en hun echtgenotes. Het is de bedoeling dat de eenheid verder getraind wordt op het gebied van knowhow. Daarnaast moeten de manschappen worden ingezet ter assistentie van de politie en het Nationale Leger voor taken die zij niet op hun eentje aankunnen. “Vandaar de moderne en zware bewapening van de leden”, zegt commandant Kuhn. Vooralsnog valt de CTU onder de CIVD en daarmee de president. “Als het wettelijk kader in orde is zullen wij zien of dat zo blijft. Het is ook mogelijk dat wij in de toekomst onder politie of leger zullen opereren”, besluit Kuhn.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /dWT

27-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics