Nickerie.Net, zondag 28 november 2010


Geen ruimte in Unasur voor staatsgrepen

Georgetown - De twaalf landen van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) hebben een krachtig standpunt ingenomen over regeringen die niet democratisch aan de macht komen. Voor hen is er geen plaats binnen Unasur. “Dit is een belangrijk besluit dat vrijdag in Guyana is genomen”, zegt Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken aan Starnieuws. Als de regering via een staatsgreep aan de macht komt, zal het diplomatiek en economisch worden geïsoleerd en geweerd uit Unasur.

De directe aanleiding tot dit gewijzigde protocol, aangenomen in de topontmoeting in Guyana, is de poging om president Rafael Correa van Ecuador te ontvoeren en af te zetten. Op 1 oktober werd de noodtoestand uitgeroepen. In de hoofdstad Quito waren enkele dagen demonstraties tegen bezuinigingen op de politie salarissen, waarbij het tot een gewapend treffen kwam tussen het leger en de rebellerende agenten.

Lackin legt uit dat deze democratische clausule die ingebouwd is, Unasur de mogelijkheid biedt om op te treden als in een lidland inbreuk wordt gepleegd op de democratie, waardoor de grondwet wordt geschonden. Staatsgrepen op het continent zullen niet meer worden geduld. Er zijn tal van maatregelen afgesproken tegen het lidland dat zich niet houdt aan de democratische beginselen.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

27-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics