Nickerie.Net, zondag 28 november 2010


LVV doet onderzoek naar gevaarlijke bacoven schimmel

Jarikaba - Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) is een landelijk onderzoek gestart naar een nieuw en voor Suriname onbekende schimmel die bacoven aanplanten aantast. Het ministerie is alert en wil geen enkele risico lopen dat de ziekte zich verspreid. Onderdirecteur landbouw van LVV, Bidjay Jagroe, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat de schimmel als eerst in Commewijne is ontdekt. “De schimmel is nieuw voor Suriname en we hebben al een aanplant moeten vernietigen”, zegt hij. Volgens hem is de ziekte wel te beheersen, maar is het ministerie toch een landelijk onderzoek gestart. Nagegaan wordt waar deze ziekte nog meer voorkomt.

Jagroe zegt dat het ministerie internationaal heeft gezocht naar het voorkomen van de schimmel. Volgens de informatie komt deze ziekte voor in Frans-Guyana en Guyana. Door de open grenzen met deze landen zou de schimmel naar Suriname zijn gekomen. Dat is echter niet met zekerheid vast te stellen. De schimmel is enkele maanden geleden ontdekt in Commewijne. Jagroe zegt dat meteen een medicus is ingeschakeld om onderzoek te verrichten.

De schimmel die de bacoven aantast, draagt de naam ‘Black Sigatoka’ en is een familiesoort van de ‘Yellow Sigatoka’. Deze schimmel heeft tussen 1912 tot 1923 in Fiji gezorgd voor een bacoven epidemie. Volgens Wikipedia zorgt de schimmel ervoor dat de productie van de bacoven aanplant met zeker 50 procent achteruit gaat. De schimmel is te herkennen aan de flauwe manier waarop de bacovenbladeren erbij staan.

Jagroe zegt dat er ook voorlichting komt naar bacoven telers. “De cultuurmethode van de bacoven moet worden aangepast. Als de schimmel wordt ontdekt, is het beste de aangetaste bladeren te verwijderen en te zorgen voor een goede afwatering. Ook het regelmatig snoeien van de bomen kan verspreiding van de schimmel voorkomen.

(Wilfred Leeuwin)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

27-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics