Nickerie.Net, zondag 28 november 2010


Unasur biedt mogelijkheden tot integratie in regio

Nickerie - De toetreding van Suriname tot de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) biedt de mogelijkheden tot integratie in de regio. Dit zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken desgevraagd aan Starnieuws. Suriname is vrijdag in Guyana officieel toegetreden tot deze organisatie, die een markt heeft van ruim 450 miljoen mensen.

Guyana heeft nu de voorzittershamer van Unasur overgenomen en wil nauw met Suriname samenwerken. "Wij hebben de mogelijkheid om Surinamers te werk te stellen op het secretariaat. Op die manier kunnen Surinamers meer internationale ervaring opdoen", aldus Lackin. Via een roulatiesysteem komen alle landen een keer aan de beurt om leiding te geven aan Unasur. Suriname neemt in 2013 de hamer over. Na Guyana gaat het voorzitterschap naar Bolivia. Daarna is Suriname aan de beurt.

De presidenten Desi Bouterse en Bharrat Jagdeo van Guyana zullen zich sterk maken voor de integratie van Unasur in het Caribisch Gebied. Op deze manier kan de regio een sterke speler in de wereld zijn. Alle twaalf landen van Zuid-Amerika participeren in Unasur. Negen landen moesten de verdragen ratificeren om deze organisatie formeel in werking te stellen. Zeven landen hadden al getekend. "Gisteren zijn Suriname en Uraguay toegelaten", aldus Lackin.

Suriname heeft de portefeuille van cultuur gekregen voor het komende jaar. "Wij hadden Volksgezondheid gewild, maar dat was nu niet mogelijk. Met cultuur kunnen wij veel doen, want Suriname is daar ook sterk in", benadrukt Lackin. Suriname en Guyana zullen een sterkere rol vervullen binnen Unasur.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net /NSS

27-11-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics