Nickerie.Net, zaterdag 04 december 2010


Opnieuw een poging voor duurzame oplossing voor het kafprobleem

Nickerie - De kafproblematiek in Nickerie zal binnenkort tot het verleden behoren. Dit zegt de regeringscoördinator van de rijstsector, Badresein Sital. Er is alvast voor een tussentijdse oplossing gezorgd in afwachting van de structurele oplossing. Als voorlopige oplossing zal er een waterverzadigingssituatie gecreëerd worden. In het eerste kwartaal van 2011 zullen er twintig kafverbrandingsunits in het district Nickerie geïnstalleerd worden.

Badresein Sital, coördinator rijstsector.

Door de waterverzadigingssituatie zal er geen brandgevaar ontstaan. Het kaf zal in water gedumpt worden en het waterniveau zal gelijk staan met het kafniveau. Sital zegt dat dit in samenspraak met Nimos aangepakt zal worden. Nimos moet de milieu-effecten hiervan nagaan. “Ondertussen wordt er gewerkt aan het halen van de kafverbrandingsunits. We hebben al 29 pelmolenaars in kaart gebracht”, aldus Sital.

Een kafverbrandingsunit zal ongeveer US$ 25.000 kosten. De pelmolenaars kunnen een unit tegen een zachte lening betrekken. Het kaf zal in energie omgezet worden. De pelmolenaars kunnen een deel van de energie besparen. Het streven van Sital is om een centrale kafvergassingsunit uit India te laten halen. De financiering moet nog rond komen. Het eindproduct wordt in dit geval metaangas en de resten worden in ureum omgezet. Sital is ervan overtuigd dat de pelmolenaars zullen meewerken aan de structurele oplossing voor het kafprobleem.

(Wanita Ramnath)

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

04-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics