Nickerie.Net, maandag 06 december 2010


Minister Abrahams tekent MOU’s Zes miljard US dollar voor megaprojecten

Isaak Poetisi, 06/12/2010

Paramaribo - Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken (OW) heeft vrijdag drie memoranda of understanding (MOU) getekend met twee grote Chinese firma’s: Cheng Don International en China Harbor. Het gaat om de financiering en uitvoering van megaprojecten voor een totaal bedrag van 6 miljard US dollar.

Met Chen Don International tekende Abrahams een intentieverklaring voor de bouw van achtduizend woningen met een kostprijs van minder dan 350 US dollar per vierkante meter. Het gaat om volkswoningen met één tot vier slaapkamers. De Chinezen, die de bouw en financiering voor hun rekeningen nemen, zullen binnen een jaar duizend woningen opleveren. De eerste volkswoningen worden volgend jaar gebouwd.

De andere twee memoranda, die met China Harbour zijn getekend, betreffen vijf prestigieuze projecten: een wegverbinding en een spoorlijn van Paramaribo naar Brazilië, een diepzeehaven, een zeekerende dam van Nickerie tot Albina en een highway naar Zanderij. Bij de wegverbinding met Brazilië gaat het om een ruim 500 kilometer lang traject van Atjoni naar Manaus. De spoorlijn en de treinen zullen door de Chinezen worden geleverd. Voor de highway naar Zanderij zal voor eind van dit jaar gestart worden met de haalbaarheidsstudie. Al deze projecten zijn door president Bouterse aangehaald in zijn jaarrede.

Van alle werkzaamheden zal 20 procent met lokale deskundigen en aannemers worden uitgevoerd en voorbereid. “Dit houdt in, dat alle consultants en alle aannemers de komende vijf jaar meer dan voldoende in aanmerking zullen komen voor werk vanuit OW”, zegt directeur Civiel Technische Werken, Roland King. “De diepzeehaven, de weg en railroad naar Bazilië moeten de investeringen terugverdienen”, antwoordt hij op de vraag hoe de megaprojecten zullen worden gefinancierd.

De beoogde verdiensten zullen moeten blijken uit de financiële en de technische haalbaarheidstudie die uiterlijk 2012 af moet zijn. In deze studie worden eveneens de eventuele toevloed van Brazilianen naar het land en de gevolgen daarvan meegenomen. De spoorweg zal vele dorpen in het binnenland ontsluiten. “Verwachtbaar is dat bij de grenzen van beide landen gezamenlijke militaire bewaking zal plaatsvinden”, aldus King.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

06-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics