Nickerie.Net, maandag 06 december 2010


Sital wil tijdelijke stop nieuwe rijstpellerijen

Beta Debidien, 06/12/2010

NIEUW NICKERIE - Badrissein Sital, coördinator Rijst, wil dat er tijdelijk een halt komt, tot tenminste 2013, op het vestigen van nieuwe rijstpellerijen met name voor de productie van cargo en witte rijst in Nickerie. Volgens Sital zijn de pellerijen de veroorzaker van de jarenlang durende kafproblematiek in het district.Hij zegt dat een recent onderzoek heeft uitgewezen dat er ook geen behoefte is aan nieuwe pellerijen.

Eveneens staat vastgelegd dat vanaf 1986 er een productiecapaciteit is behaald van meer dan 500.000 ton per jaar.“Zonder problemen kon je toen dat omzetten tot cargo en witte rijst. Nu is dat zelfs gestegen naar 760.000 ton en wij produceren nauwelijks 200.000 ton padie en blijven maar vergunningen uitgeven.

Coordinator Rijst van de Staat, Badrissein Sital, pleit voor een tijdelijk stop, tot tenminste 2013, op het vestigen van nieuwe rijstpellerijen voor de productie van cargo en witte rijst in Nickerie.-. dWTfoto / Beta Debidien

Dat is toch bandeloosheid en chaos”, aldus Sital. Daarom heeft hij waarnemend districtscommissaris Roline Samsoedien geadviseerd om de vergunning aan te houden, die onlangs is verleend door toenmalig dc Bhagwatpersad Shankar aan Ramdew Rajaram voor het opzetten van een pellerij voor de productie van witte rijst en het drogen van natte padie. “Het is in relatie met de hele kafproblematiek in Nickerie”, benadrukt Sital. “Want de locatie van de nieuwe pellerij zit ook in de concentratie van een bevolkingsdichtheid en op grond daarvan moet dat sowieso aangehouden worden.”

Sital vindt dat er beter vooronderzoek gepleegd moest worden. Uit het dossier, dat hij onder ogen kreeg, maakt hij op dat er ernstige fouten zijn gemaakt. “Er zijn kritische kantekeningen geplaatst van de zijde van de adviserende organen, maar die zijn ook terzijde gelegd.” Sital heeft deze kwestie ook besproken op een ander niveau waarbij hij al voorgesteld heeft de ‘zaak’ on hold te zetten.

De ondernemer Rajaram was niet bereikbaar voor commentaar. Bewoners van Zeedijk en omgeving zijn blij met het besluit dat de activiteiten onmiddellijk on hold gezet worden. Een opgeluchte Asmarnie zegt: “Omdat het gaat om een pellerij en een padiedroger dat in een bebouwde kom worden opgezet, dat veel last zal bezorgen aan de buurtbewoners in dat gebied.” Ze ziet graag dat beide vergunningen worden ingetrokken. Moespar heeft regelmatig zonder succes aan de bel getrokken. “We zijn helemaal niet tegen enkele economische activiteit van welke ondernemer dan ook, maar zij moeten hun activiteiten wel op een andere locatie ontplooien waar mensen geen last ondervinden”.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

06-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics