Nickerie.Net, woensdag 08 december 2010


Herdenking 8 december slachtoffers moet sabotage strafproces voorkomen

Paramaribo - De herdenking van de 15 slachtoffers van 8 december 1982 is een verantwoordelijkheid van nabestaanden om te voorkomen dat het 8 decemberstrafproces wordt gesaboteerd. Zo sprak Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de stichting Herdenking 8 December, vanmiddag in het Fort Zeelandia. Daar heeft een korte herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden. Nabestaanden en andere belangstellenden hebben bloemen gelegd bij het monument Bastion Vere. Dit monument is een jaar terug opgericht voor de 15 slachtoffers.

De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi legde ook een krans bij het monument 'Bastion Vere' in Fort Zeelandia. (Foto: Wilfred Leeuwin)

“We zijn het verplicht aan deze 15 voorvechters van de democratie en vrijheid om erop toe te zien dat het strafproces niet gesaboteerd wordt om de norm van straffeloosheid die er heerste in die donkere jaren van 80 wederom in ons land te laten gelden”, zei Oemrawsingh. Volgens hem zijn de nabestaanden sterk en veerkrachtig, vol waardigheid en trots. Oemrawsingh zegt dat nabestaanden er niet om vragen in een slachtofferrol geduwd te worden. “Wat u en wij allen willen is dat gerechtigheid geschiedt. God zij met u, God zij met ons Suriname”, aldus Oemrawsingh.

Volgens Oemrawsingh is de herdenking een emotioneel moeilijk moment voor de nabestaanden. Zeker als de bloemenhulde plaatsvindt in het Fort waar de moorden hebben plaatsgevonden. De aanzet voor het proces dat nu gaande is, is tien jaar terug ingezet. De aanwezigen werden ook toegesproken door dominee Consuelo Tjon A San. Zij sprak hen sterkte toe en zei dat het God is die oordeelt. De Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi, legde ook een krans bij het monument. De 8 decembermoorden worden jaarlijks ook in Nederland herdacht.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

08-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics