Nickerie.Net, dinsdag 14 december 2010


Bouterse eiste zijn naamvermelding bij toespraak directeur staatsolie

Paramaribo - Smakkend naar erkenning eiste Bouterse dat hij expliciet genoemd moest worden in de toespraak van directeur Waldijk ter gelegenheid van de dertigjarig bestaan van Staatsolie. Bouterse had commentaar op het programma dat opgesteld was. Dit is ook kenbaar gemaakt aan de directie van Staatsolie. Er was geen normale receptie gepland, maar een show, waarbij alleen directeur Marc Waaldijk een kort welkomstwoord zou uitspreken.

Directeur Marc Waaldijk

Carla van Dijk, van de afdeling voorlichting van het kabinet van Bouterse, om verduidelijking gevraagd, zegt dat later het programma is gewijzigd. Ook de toespraak van directeur Waaldijk is opgevraagd. Daarin kwam niet naar voren de rol die Bouterse gespeeld had bij de oprichting van het staatsbedrijf 30 jaar geleden. Staatsolie is op 13 december 1980 bij een decreet opgericht. Dat was getekend door Bouterse, als toenmalige machthebber.

Nadat er bezwaren gemaakt waren van de zijde van het kabinet van de president, werden het programma en de speech gewijzigd. Dit was al te laat. De regering en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hadden al besloten om niet meer te gaan naar de herdenking. De president-commissaris van Staatsolie, Narpath Bissumbhar was er wel.

In een verklaring vandaag betreurt het kabinet van de president het ernstig dat rond de herdenking van het 30-jarig bestaan van Staatsolie, 'aanleidingen en oorzaken' zich hebben voorgedaan, waardoor de regering na rijp beraad besloot niet deel te nemen aan deze gelegenheid.

Ex-directeur Eddy Jaraph

Het was duidelijk dat de directie van staatsolie zich niet wilde lenen voor propagandistische passages in een toespraak waarin Bouterse verheerlijkt moest worden. Bouterse mag dan een rol hebben gespeeld bij de oprichting van staatsolie, echter heeft hij daarna zoveel dood en verderf gezaaid in het land, dat het niet langer houdbaar was om zijn naam te binden aan staatsolie. Een rol bij oprichting staat nog lang niet gelijk aan een rol om het bedrijf tot een succes te maken. Dan komt de naam van de Surinaamse geoloog Srirampersad Eduard (Eddy) Jharap veel prominenter naar voren, dan een ex-sergeant met een moorddadig verleden.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / NSS / Fos Netwerk

14-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics