Nickerie.Net, donderdag 16 december 2010


Sastroredjo constateert ‘scenario’ voor ontslag

Ivan Cairo, 16/12/2010

Paramaribo - Martinus Sastroredjo constateert dat een scenario is opgezet om president Bouterse munitie aan te reiken om hem te ontslaan. Hij is gisteren per presidentiële resolutie ontslagen als minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Hij vindt het jammer dat hij niet eerst door het staatshoofd is gehoord, voordat hij de bons kreeg. Zijn positie werd onhoudbaar, nadat de afgelopen week recente grondaanvragen van zijn concubine en zijn ex-beleidsadviseur Ivan Vlijter naar de media waren gelekt. Hij zei niet op de hoogte te zijn geweest van de grondaanvragen.

Martinus Sastroredjo is vier maanden na zijn beëdiging niet langer minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer. Hij is gisteren door president Bouterse ontslagen wegens ‘onmaatschappelijk handelen’. Sastroredjo spreekt van een opgezet ‘scenario’.dWTfoto/Annelies Verhelst-.

Sastroredjo zegt in gesprek met de Ware Tijd dat de grondaanvragen te Charlesburg, in de omgeving van de Ringweg, zijn gedaan met “foutieve figuratieve kaarten”. Op die figuratieve kaarten staat de naam van ene mevrouw Bijlhout in plaats van die van zijn levenspartner en de andere aanvragers. “Elke deskundige die kennis heeft van grondaanvragen zou dit onmiddellijk hebben gezien. Ik had de president willen aantonen dat ik op basis van een scenario en leugens in discrediet wordt gebracht, maar die gelegenheid heb ik niet gekregen”, zegt de ex-bewindsman. Zijn ontslag is gisteren ingegaan. Als reden voor het ontslag wordt door Bouterse “onmaatschappelijk handelen” aangevoerd. Wat het onmaatschappelijk handelen is, weet Sastroredjo niet, omdat het staatshoofd niet heeft aangegeven wat hij daarmee bedoelt.

Sastroredjo blijft erbij dat hij niet op de hoogte was van de aanvragen die zijn vrouw samen met Vlijter hebben gedaan. “Als ze me de aanvragen had laten zien, had ik zelf ook die foutieve kaarten ontdekt”, zegt hij. Ook de aanvraag voor 8.000 hectare grond in Para voor het uitoefenen van tuinbouw is niet zuiver. Volgens de ex-minister zijn het in principe aanvragen voor houtkapvergunningen (HKV’s) aangezien nooit zulke grote lappen grond worden uitgegeven voor tuinbouw. Ook hier is zijn levenspartner er in getuind, meent hij.

Intussen heeft deze hele affaire geleid tot een breuk tussen Sastroredjo en zijn concubine. Hij is voorlopig uit huis om deze zaak te verwerken. Hij zegt nogal pijnlijk te zijn getroffen. Aanvallen had hij vanaf zijn aantreden verwacht, maar dat niet geschroomd zou worden om zijn gezinsleden daarvoor te misbruiken, had hij in de verste verte niet verwacht.

Sastoredjo vindt dat zijn levenspartner niet door de samenleving moet worden afgerekend op “de fout die ze heeft gemaakt”. De gemeenschap zou haar moeten vergeven. De gewezen minister vindt het beklagenswaardig dat in deze hele affaire de “negativiteit” heeft gewonnen. Op het ministerie van RGB hebben medewerkers geschokt gereageerd op het ontslag.

Met het ontslag van Sastroredjo krijgt de KTPI, die hem voor de post had voorgedragen, alsnog haar zin. Al vroeg na zijn aanstelling kwam hij in aanvaring met coalitiepartner Pertjajah Luhur vanwege het beleid dat hij wilde voeren. Hij haalde zich niet lang daarna het gram van KTPI-voorzitter Willy Soemita op de hals, toen hij niet aan de leiband van de KTPI wilde lopen en de communicatie met de partij verbrak. De KTPI deed toen een beroep op het staatshoofd om de bewindsman te ontslaan, nadat formeel het vertrouwen in hem was opgezegd.

KTPI werd daarin ondersteund door Pertjajah Luhur. President Bouterse spaarde kool en geit en werd een zodanig oplossingsmodel gevonden waarbij Sastroredjo verontschuldigingen zou aanbieden aan zijn partij, beleidsadviseur Ivan Vlijter die een doorn in het oog van de KTPI en PL was, werd ontheven en kwam een kabinet op RGB waarin de KTPI ook mensen mocht aanstellen om het beleid van de minister te helpen aansturen.

Naar aanleiding van de grondaanvragen van zijn vrouw had Sastroredjo deze week een ontmoeting met Soemita die hem twee opties voorhield: zelf ontslag nemen of door de president ontslagen worden. “Ik heb de voorzitter voorgehouden dat ik geen ontslag ga nemen, omdat ik niets verkeerd heb gedaan. Als ik zelf ontslag neem geef ik dan toe dat ik in de fout ben geweest”, stelde Satroredjo. “Ik ga niet uit mezelf opstappen. Laat de president dat besluit dan nemen”.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

15-12-2010

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics