Nickerie.Net, zaterdag 25 december 2010


Staatsolie start suikerriet proefproject voor biobrandstof

Nickerie - “We willen naar een energiemaatschappij groeien, dus niet alleen olie, maar meer vormen van energie”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk. In dat kader heeft Staatsolie zaterdag in de Kaaimanpolder te Wageningen, Nickerie, de eerste suikerrietplantjes in de grond gestopt met de bedoeling het suikerriet te verwerken tot ethanol, biobrandstof. Het gaat hier om een proefproject, waarbij 25 ha van de 12600 die de oliemaatschappij van de Stichting voor de ontwikkeling van de Machinale Landbouw gekocht heeft, in cultuur wordt gebracht.

Volgens Waaldijk past dit ook in het plan voor de uitbreiding van de raffinaderij. Daar zal gasoline geproduceerd worden en om dit te doen moet er een product geďmporteerd worden. Als Staatsolie hier ethanol maakt kan dat gemengd worden, waardoor het andere product volgens Waaldijk niet geďmporteerd hoeft te worden. “Hierdoor wordt onze gasoline dan een echt Surinaams product”, zegt de Staatsolie-directeur. In Guyana is er al een suikerrietaanplant met als doel ethanol te produceren en volgens Waaldijk wordt in dat land suikerriet op soortgelijke grond verbouwd. De directeur denkt, dat het bedrijf redelijk goed zal slagen in wat het doet. Er zullen verschillende variëteiten suikerriet getest worden. Over ongeveer anderhalfjaar zal het besluit genomen worden of het project doorgaat. Waaldijk zegt, dat er in het traject een aantal momenten zijn, waarbij er even wordt stilgestaan.

Hoewel hij denkt dat het economisch wel haalbaar is zegt Waaldijk, dat er studies gedaan zullen worden, alsook becijferingen teneinde de economische haalbaarheid van het project te toetsen. Projectmanager Rudolf Elias zegt, dat na een kleine anderhalf jaar het duidelijk zal zijn welke varianten suikerriet het best gedijen in Suriname, hoeveel suiker ze geven en wat ze doen en hoeveel afval er overblijft. Het afval is volgens Elias van heel groot belang, omdat het energierijk afval is. “Op basis daarvan zullen er plannen gemaakt worden over hoe verder”, zegt Elias. Daarna wordt er een studie verricht van ongeveer acht maanden, de zogenaamde definition studie. “Dan gaan we definiëren wat we als uitkomst hebben uit de solution studie en die definition studie is ergens tegen eind 2012, begin 2013 klaar, waarna de investeringsbeslissing wordt genomen”.

Dit houdt volgens Elias in, dat dan daadwerkelijk wordt beslist of de 12600 ha agrarische grond aangewend zal worden voor suikerriet en het bouwen van een fabrieksinstallatie om van het suikerriet ethanol te maken. Wat het project zal kosten kan Elias nog niet zeggen, omdat Staatsolie nog niet weet welke variant het bedrijf zal kiezen, hoeveel energie kan worden opgewekt en hoe het zich allemaal zal gedragen. “De hele studiefase waar we nu in zitten kost ongeveer 4 miljoen Amerikaanse dollar”, weet hij. Gedurende het proefproject zullen 3 varianten worden uitgeprobeerd. Staatsolie wordt bijgestaan door deskundigen uit Brazilië en Guyana. De ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en van Landbouw, Veeteelt en Visserij die ook voor de plechtigheid waren uitgenodigd, schitterden door afwezigheid. Zij hadden wel gezorgd voor een afvaardiging.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/ NSS

22-12-2010

  Delen    

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics