Nickerie.Net, maandag 03 januari 2011


Leadzangeres Liz Mitchell doet boekje open...

Bobby Farrell van Boney-M stierf ongelukkig

Liz Mitchell, leadzangeres van de legendarische Boney M, is drie dagen na het onverwachte tragische overlijden van de 61-jarige Bobby Farrell nog altijd in tranen. "Hij stierf ongelukkig. Ons onrecht is nooit rechtgezet. Wij hadden biljonairs kunnen zijn. Maar het gaat niet alleen om geld. De wereld keek ook nog roerloos toe hoe wij werden afgeslacht."

Liz staat uiterst links Foto: ANP

Liz vindt dat het ware verhaal rond Boney M nu eindelijk moet worden verteld. Zij zong in tegenstelling tot groepsleden Bobby Farrell en model Maizy Williams wčl in Boney M en gaf haar kenmerkende geluid aan nummers als Daddy Cool en Babylon. "Wat ons is overkomen was in Amerika nooit gebeurd. Maar in Duitsland was de bedenker van de formule Frank Farian heilig. Wij zijn zwart, het was logisch dat wij arm bleven. Niemand maalde erom."

Geen cent kregen Bobby Farrell, Maizy Williams, Liz Mitchell en tweede zingend groepslid Marcia Barnett van de gigantische successen die de groep scoorde tussen 1976 en 1982 en 1986 en 1988. De opbrengsten van platen als Ma Baker, Rasputin en Hooray, Hooray it s a holiday gingen geheel in de zakken van Frank Farian. Het enige waarvoor zij betaald werden, waren de optredens.

Liz: "Farian had ons geëngageerd om een gezicht te geven aan de groep. Maar we hadden biljoenen kunnen verdienen. We staan nu nog met drie nummers in de top tien van de wereldwijde top honderd aller tijden. Dat is zelfs Abba niet gelukt. We waren in die jaren ook groter dan Abba. We hebben met onze act een miljoenenpubliek geamuseerd. In Europa, Rusland, Azië. We kregen applaus van mensen in de zaal en ze kochten onze muziek, maar we werden er zelf nauwelijks beter van. Het ergste vind ik nu dat we tegelijkertijd in de media zo zijn bespot. Men heeft bewust geprobeerd ons kapot te maken."

Liz zegt dat het nooit de bedoeling is geweest dat Bobby en Maizy zouden zingen. „Die twee playbackten en dat werd prima geaccepteerd in de disco scene van destijds. Farian zong op de platen de mannenpartijen in en Marcia en ik zorgden voor de vrouwelijke vocals. Bobby en Maizy waren dansers en acteurs. En daar hebben we ook nooit een geheim van gemaakt. Desondanks kregen we een hele bak ellende over ons heen toen die al lang bekende feiten zogenaamd voor het eerst openbaar werden. Wij waren oplichters en vooral Bobby werd belachelijk gemaakt.”

Liz snikt: „Hij werd afgeschilderd als een raar dansend mannetje, die genoot van de aandacht en er voldoening in schepte de boel te belazeren. Bij een Nederlands tv-programma is bij een optreden zelfs een keer zijn microfoon opengezet om aan te tonen wat een raar geluid hij werkelijk voortbracht. Dat heeft hem zo’n pijn gedaan. Het verbijsterende vond ik dat de wereld lachend toekeek. Wij werden volkomen op elkaar teruggeworpen. Niemand schoot ons te hulp. Juristen schreven, toen wij lieten kijken naar een rechtvaardiger beloning, alleen uren, maar konden niks doen. En zoals gezegd, ik denk ook dat wij slachtoffer zijn geworden van discriminatie. Er kon ongestraft financieel met ons worden gedold en gespot, want we waren zwart en deugden toch nergens voor.”

Ze benadrukt: „En de mensen bleven maar lachen. Het dieptepunt vond ik dat Bobby verscheen in een quasi grappig reclamefilmpje van verzekeringsmaatschappij Ohra waarin de spot werd gedreven met onze situatie. Je ziet een filmpje van een jonge Bobby waarin zijn manager belt dat er een paar miljoen gulden onderweg zijn, vervolgens zie je Bobby als oudere man optreden in een bejaardenthuis en dan hoor je zijn zogenaamde manager zeggen dat hij inderdaad die miljoenen, nu euro’s nog moet opsturen.”

Liz heeft de laatste jaren niet veel contact gehad met Bobby: „Het was verwaterd. We moesten allemaal geld verdienen voor brood op de plank. Ik heb de afgelopen 20 jaar opgetreden onder mijn eigen naam met daarbij Boney M. Vorig jaar had ik nog contact met Marcia. Zij heeft kanker overwonnen en was bezig een soort reünietournee te organiseren met ons vieren. Die zal er nu niet komen. Ik wil graag naar de begrafenis van Bobby. Mijn grootste verdriet is dat hij niet heeft mogen meemaken dat wij als groep serieus worden genomen. Die kans hadden we gehad tijdens een reünietournee. Maar het heeft niet zo mogen zijn…”

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Telegraaf

03-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics