Nickerie.Net, dinsdag 01 februari 2011


Paradoxale oproep van President Bouterse

Ingezonden

President Desi Bouterse heeft tijdens zijn oudejaarstoespraak afgelopen woensdagavond in het partijgebouw van de NDP, alle Surinamers opgeroepen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de Republiek Suriname. Als een vreemdeling deze oproep gehoord heeft zal hij denken, wat een mooie oproep van de president. Maar als hij tot de ontdekking komt dat de president links en rechts ontheffingen en ontslagen laat plegen krijgt hij ongetwijfeld een ongenuanceerd beeld van hem.

Elke Surinamer is zeker bereid om een bijdrage te leveren aan de opbouw van dit mooie land, het is ons land. Wij wonen en leven hier en het is onze taak om Suriname welvarend te maken, niemand anders gaat het voor ons doen. Maar op haast alle ministeries vallen er ontheffingen en ontslagen, de oppositie wordt als poltieke vijand bestempeld, inplaats van dat de oppositie wordt omarmd. Het moet niet zo zijn dat als iemand kritiek levert op het beleid, hem of haar af te schilderen als een vijand. En als de president zelf mensen belemmerd om het werk te doen door ontheffingen en ontslagen te plegen, creëert hij zelf de problemen. Dan is de oproep van hem om een bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname paradoxaal en atopisch.

De president heeft de wettelijke taak om verantwoording af te leggen aan het parlement maar hij blijft het parlement desavoueren. Zelfs zijn eigen coalitie heeft hem opgeroepen om in het parlement te verschijnen, maar het lijkt tegen dovemans oren te zijn gezegd. Toen hij nog in de oppositie zat beschouwde hij DNA als een poppenkast en waarschijnlijk beschouwt hij het parlement nog steeds als een poppenkast, daarom gaat hij niet naar het parlement. Sinds de militaire coup in 1980 zijn de normen en waarden in ons land met stappen achteruit gegaan, tegenwoordig hebben de kinderen niet eens respect voor hun eigen ouders.

Terwijl voor 1980 een ieder met respect werd behandeld, nu lijkt het alsof de duivel over ons heerst. President Bouterse vroeg zich af waarom bepaalde mensen de oude gedachten in de politiek niet loslaten. De president is nu zelf een seniore burger, ik vraag me af waarom hij de democratische gedachten niet nastreeft. Zijn partij is zelf helemaal niet innoverend bezig, ze lopen nog steeds met niet democratische gedachten rond, daarom was onlangs een delegatie van de NDP in China.

De partij wil het reilen en zeilen binnen het communisme goed bestuderen om later hier te kunnen toepassen. Bouterse noemde de aov verhoging het eerste wapenfeit in de richting van de seniore burgers, waarschijnlijk was hij vergeten erbij te vertellen dat de verhoging allang ontwaard is.

De waarnemend voorzitter van de NDP, Clairie Linger, riep het volk op om wat geduld te betrachten. Volgens haar kunnen zaken niet snel worden uitgevoerd. Er moet rekening worden gehouden met instituten en processen. “No las bribi, fu mek den mang fu oppositie drai ju ede”, hield Linger haar gehoor voor. In1962 zei de bekende minister president van Suriname Johan Aolf Pengel eens, wees gerust alles komt terecht, helaas was er niets van terecht gekomen. De waarnemend voorzitter van de NDP roept nu op om geduld te betrachten en het vertrouwen niet te verliezen, hoe lang moet het volk geduld betrachten,vijf jaar, tien jaar of twintig jaar. Het vertrouwen is al vele malen geschonden door de benoemingen van controversiële figuren en buitensporige uitgaven voor oneigenlijke zaken.

De voorzitter van het parlement Jenny Simons heeft samen met Bouterse de inauguratie van de Braziliaanse president bijgewoond. Zij heeft niet nodig geacht om het parlement hierover in te lichten. Het volk moest via de media vernemen dat ze samen meegereisd was met de president ter bijwoning van de inauguratie van de Braziliaanse president. Van een goede bron heb ik ook vernomen dat er een oudejaarsfeest georganiseerd was in het parlement, zonder de oppositie uit te nodigen. Dan zegt de voorzitter altijd dat alles transparant toegaat.

In een vorig artikel onder de kop: Bouterse zit met een dilemma, had ik gesuggereerd, dat als Bouterse Rick kromodihardjo benoemt tot minister, hij zelf verweten kan worden onmaatschappelijk te handelen. En als hij hem niet benoemt haalt hij de woede op de hals van oom Willy en Paul. Aan de andere kant speelt de zaak Linus Diko en Remy Pollack hem ook parten. Sommige politieke analisten en deskundigen beweren dat Bouterse zich niet zal laten chanteren.

Maar ik heb een andere mening, Bouterse zal wel zwichten onder druk van Somohardjo om Remy Pollack niet te benoemen, hij heeft op dit moment Somohardjo wel nodig. Bouterse weet bliksemsgoed dat Somo soms rare sprongen kan maken als hij in het nauw wordt gedreven. Als Rick kromodihardjo niet benoemd wordt zal de KTPI en PL geen heisa hierover maken, er wordt dan een andere kandidaat voorgedragen. Dus mijn conclusie is dat noch kromodihardjo, noch Remy Pollack worden benoemd in hun respectieve functies. Ik denk dat Linus Diko wel gehandaafd blijft als minister.

Naipal A.Idriso

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/GFC/Fos Network

04-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics