Nickerie.Net, zondag 23 januari 2011


Samson: Wel sprake van devaluatie SRD

PARAMARIBO – ” Zij die het beter moeten weten willen niet praten over devaluatie van de Surinaamse munteenheid”. Dit stelt de econoom Guillermo Samson in gesprek met GFC. “Als de Centrale Bank van Suriname van de ene op de andere dag besluit over te stappen naar de straatkoers en de SRD 2,80 brengt naar SRD 3,35 voor de US$ dan is de SRD gedevalueerd”, zegt Samson, die zich ergert aan personen die ontkennen dat er sprake is van devaluatie van de Surinaamse dollar. De devaluatie was niet noodzakelijk, vindt hij. Er hadden volgens hem andere maatregelen getroffen kunnen worden om de inkomsten van de Staat te vergroten.

Hij verwijst in dit kader naar de goudsector waar bijkans niemand belasting betaalt. Als die sector goed wordt aangepakt, zoals de regering van plan is, is er geen noodzaak aanwezig om deze maatregelen te treffen, meent de econoom. Ook kan men bij de talrijke supermarkten die maar slechts een greintje per jaar aan belasting betalen, geld halen.

Samson verder: “De ontwikkelingshulp van Nederland is komen weg te vallen. Dat wist men jaren van tevoren. Geen enkele regering heeft eraan gedacht hoe dit gat op te vullen. Wij missen nu

150 miljoen euro, wat neerkomt op SRD 600 miljoen. Telting, nu wijlen, heeft toch negatieve adviezen gegeven over Fiso II. Men wilde naam maken en het plan doorvoeren. Ook voormalig president Venetiaan is hieraan schuldig. Hij kon de zaak hebben stop gezet, maar om politieke redenen heeft hij het laten doorgaan.”

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/GFC

22-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics