Nickerie.Net, maandag 24 januari 2011


Dollarkoers stuwt productiekosten landbouwsector omhoog

Beta Debidien, 24/01/2011

NIEUW-NICKERIE - De aanpassing van de officiële dollarkoers door de Centrale Bank van Suriname heeft de productiekosten van de landbouwsector omhooggestuwd. Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), maakt zich zorgen over de recente ontwikkeling in het land.

Door de verhoging van de brandstofprijzen zijn de transportkosten omhooggegaan en is ook kunstmest duurder aan de man gebracht. Eveneens het zaailoon van kunstmest door middel van een landbouwvliegtuig is fors gestegen.

 

 Door de nieuwe dollarkoers zullen de productiekosten binnen de landbouw flink worden opgestuwd.dWTfoto / Beta Debidien-.

“Alle prijzen van de inputs ten behoeve van de landbouwsector zijn gestegen, maar onze boeren weten niet wat hun te wachten staat bij de oogst dat over een maand moet aanvangen in Nickerie”, zegt Oemraw. De SPBA heeft intussen gesprekken gevoerd met combinehouders en vernomen dat het oogstloon bij de eerst volgende oogst zal worden opgeschroefd van SRD 350 maar boven SRD 500 per hectare. Ook zullen machinehouders ongeveer 40 tot 50 procent meer vragen voor hun bewezen diensten. “Bijvoorbeeld voor het pompen van water uit een irrigatieleiding naar een rijstareaal werd eerder per uur SRD 60 neergeteld, dat zal nu tussen de SRD 80 en 90 komen te liggen”, aldus Oemraw.

Volgens hem heeft de SPBA zich beraden en een standpunt ingenomen. “We gaan de overheid vragen om bij de komende oogst een minimum opkoopprijs vast te stellen of te bemiddelen en niet dat overgelaten wordt aan de verwerkers en exporteurs om éénzijdig een prijs te bepalen.” Ook zal bij bij de overheid worden aangedrongen dat alle verwerkers en exporteurs verplicht gesteld worden de rijstboer binnen tien dagen na het leveren van de padie hun uit te betalen. “Bij het niet naleven van deze maatregel zal de verwerker de producent zijn geld met rente moeten betalen”.

Voor de boerenorganisatie is heel belangrijk dat de overheid toeziet dat de bankrentes niet omhooggaan, “anders zal de neergang van de rijstsector weer ingezet worden”.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

24-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics