Nickerie.Net, maandag 24 januari 2011


MCP voert pompcapaciteit water Wakay op

Nickerie - Het pompgemaal in de Clarapolder zorgt voor water in de probleemgebieden van de westelijkepolders in Nickerie. Het OW MCP heeft de watercapaciteit opgevoerd, zodat het water dat aangevoerd wordt via het Corantijnkanaal de rijstarelen kunnen bevloeien.-.

De huidige waterstand in de Nanizwamp is voldoende om de arealen via zwaartekracht te bevloeien, "maar we willen de waterstand verder verhogen, zodat de probleemgebieden in de oostelijke polders snel verzadigd raken en de boeren hun gewassen kunnen bemesten."

Small zegt, dat het peil in de zwamp niet hoger kan, omdat de druk op de dammen ook groter wordt, "dan hebben we te maken met andere problemen zoals een dambreuk wat wij helemaal niet wensen." Er zijn al plekken op de westelijke dam van het Corantijnkanaal waar het water overstroomt en via kreken terechtkomt in de Corantijnrivier.

"Vandaar dat wij bij het bereiken van een normale waterstand in de zwamp één van de pompen uitschakelen." De directeur zegt, dat zolang het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij Regio West niet aangeeft om de pompactiviteiten stil te leggen, het OW MCP water zal blijven leveren aan de boeren in Nickerie. Volgens Small wordt dit weekeind weer een hoeveelheid brandstof aangevoerd te Wakay. Hij doet een dringend beroep op de rijstboeren zuinig om te gaan met het dure water dat gepompt wordt te Wakay, omdat de prijzen van brandstof fors omhoog zijn gegaan.

"Wij zijn blij dat de organisatie het hele seizoen ons water garandeert, omdat water één van de vereiste is bij de verdere verzorging van het gewas", zegt Moena Jagesar, landbouwer in de oostelijke polder. Hij zit in het probleemgebied waar vanwege verstopping in de irrigatieleiding weinig water stroomt naar zijn areaal. "We hebben geld bij elkaar gebracht en een ondernemer gevraagd zijn graafmachine in te zetten voor het opschonen van de irrigatieleiding", zegt Jagesar. Hij roept boeren in de andere gebieden op om het voorbeeld op te volgen, zodat het probleem van water tekort tot het verleden mag gaan behoren.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

24-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics