Nickerie.Net, woensdag 26 januari 2011


Guyana weigerde arrestatie Bouterse

Ivan Cairo, 26/01/2011

PARAMARIBO/GEORGETOWN - Guyana heeft in september vorig jaar geweigerd in te gaan op het verzoek van een vreemde mogendheid om president Desi Bouterse te arresteren en uit te leveren. "Een buitenlandse ambassade heeft ons gevraagd of we de president van Suriname konden arresteren toen hij hier zou komen, omdat hij ergens gezocht wordt en ik heb 'nee' tegen hen gezegd", stelde president Bharrat Jagdeo gisteren tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met officieren van de Guyana Defense Force (GDF).

Jagdeo heeft niet aangegeven welk land het arrestatieverzoek heeft gedaan. Bouterse is in 1999 in Nederland veroordeeld voor cocaïnesmokkel en moet daar een gevangenisstraf van elf jaar uitzitten. Bij navraag van de Ware Tijd bij de Nederlandse ambassade werd vernomen dat het arrestatieverzoek niet van Den Haag kwam. “Dat verzoek is niet van Nederland gekomen. Zeker niet van de Nederlandse ambassade in Guyana”, zegt Lizzy Bans-Nobre, ambassadesecretaris Politieke, Pers en Culturele zaken van de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Bouterse reisde begin september 2010 naar Guyana voor werkbesprekingen met Jagdeo en was daar ook weer in november 2010. Direct na terugkeer van zijn eerste bezoek aan Guyana, gaf de president aan dat bepaalde landen ook binnen Caricom bezig zijn stennis tegen hem te maken, kennelijk doelende op het arrestatieverzoek.

Jagdeo deelde gisteren mee de voornoemde ambassade te hebben meegedeeld uit te kijken naar andere landen die mogelijk bereid zouden zijn hun verzoek in te willigen, omdat Bouterse op democratische wijze is gekozen als staatshoofd. "Als de bevolking van Suriname bij grote meerderheid hem als leider heeft gekozen, wie zijn wij als Guyanezen om niet met hem samen te werken", opperde Jagdeo.

Jagdeo’s reactie volgde op een vraag van een legerofficier, die wilde weten wat de gevolgen kunnen zijn van de recente onthullingen van Wikileaks over drugsbanden tussen Bouterse en de Guyanese drugscrimineel Shaheed 'Roger' Khan, voordat Bouterse president werd. Khan is intussen in de VS veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar.

"Als dat waar mocht zijn, hoe zal dit van invloed zijn op de relatie tussen Guyana en Suriname en ook op de overeenkomsten die door u en de huidige president van Suriname zijn getekend", wilde de officier weten. In hoeverre Jagdeo op deze vraag antwoord heeft gegeven, is onduidelijk, omdat op dat moment journalisten werden gevraagd de vergadering te verlaten. Een legerofficier ging er zelfs toe over haastig de microfoons van de media te verwijderen en op de vloer te leggen, verneemt dWT van bronnen in Georgetown.

Inhoudelijk wenste de Amerikaanse ambassade in Paramaribo op vragen van de Ware Tijd niet te reageren op de onthulling van diplomatieke correspondentie over de vermeende connecties tussen Khan en Bouterse. "We hebben geen enkel commentaar op deze cables", stelde Susan Ross, pr-officer bij de Amerikaanse ambassade op vragen van deze krant. Het afgelopen weekend maakten Nederlandse en Noorse media er gewag van dat zeker tot 2006 Bouterse nog actief deelnam aan drugsactiviteiten. Hij zou sociale en operationele contacten hebben onderhouden met Khan. Vooralsnog is een officiële reactie van de regering over deze affaire uitgebleven.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

26-01-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics