Nickerie.Net, dinsdag 01 februari 2011


Wikileaks publiceert 'cables' over connectie Cháves-Bouterse

Paramaribo -  De internetsite Wikileaks brengt nu en dan ook berichten over Suriname naar buiten. Was eerder al commotie ontstaan over een land dat Guyana had verzocht om Desi Bouterse te arresteren tijdens diens bezoek in september vorig jaar, ditmaal gaat het om de relatie tussen de Venezolaanse president Hugo Chávez en diezelfde Bouterse. De NOS wijdt er een artikel aan op basis van de Wikileaks-documenten die ze in handen heeft gekregen.

Desi Bouterse ontvangt Hugo Chávez op 26 november vorig jaar in het presidentieel paleis in Paramaribo.

Dat beide staatshoofden al enige tijd een vriendschap onderhouden was bekend. Nu wordt gesteld dat “een informant van de partij van Desi Bouterse de Amerikanen heeft ingefluisterd hoe innig de banden zijn tussen de oud-legerleider en de Venezolaanse president Hugo Chávez. De bron vertelde dat Bouterse als Surinaamse oppositieleider financiële steun kreeg van Chávez. Die stuurde er zelfs op aan dat Bouterse de regering-Venetiaan ten val zou brengen.”

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo “lijkt” deze informatiebron te vertrouwen, meldt de NOS: “Er is al jaren contact met hem en altijd bleek de informatie betrouwbaar. Maar absolute zekerheid hebben de Amerikanen niet.”

Volgens de bron was het internationale arrestatiebevel geen belemmering voor Bouterse “om ongehinderd een aantal bezoeken aan Venezuela te brengen”. Die uitstapjes zouden als doel hebben gehad om financiële steun te verwerven voor de verkiezingscampagne van de NDP van Bouterse. Chávez zou daarnaast steun aan Bouterse hebben toegezegd indien laatstgenoemde erin zou slagen om de regering van Ronald Venetiaan ten val te brengen. Dit meldde de bron eind 2005, zo staat volgens de NOS te lezen in de Wikileaks-documenten.

In het bericht staat ook vermeld dat de toenmalige president Ronald Venetiaan in 2009 hierover een onderhoud heeft gehad met Chávez. Venetiaan om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat 'onderhoud' een groot woord is. Hij heeft Chávez in de marge gesproken tijdens de 'summit of America's' op Trinidad & Tobago en aandacht gevraagd voor de politieke activiteiten die de toenmalige Venezolaanse ambassadeur, Francisco Simanças, hier ontplooide. Hij hield zich bezig met interne politieke aangelegenheden. Venetiaan zegt dat er toen een onderzoek is verricht door Venezuela en de man is teruggeroepen. Venetiaan merkt op dat de banden met Venezuela goed waren gebleven.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

01-02-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics