Nickerie.Net, vrijdag 04 februari 2011


Rijstaanplant in Nickerie aangetast door plagen

Nickerie - Ruim 500 hectare rijstaanplant is aangetast door rijstziektes. Dit zegt Harrinanan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Organisatie (SPBA). Oemraw heeft de hulp van verschillende instanties, waaronder het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron). Oemraw heeft naar een deskundig onderzoek gevraagd.

Oemraw zegt dat het gewas aangetast wordt, het aanplant wit wordt en daarna uitsterft. Veel boeren hebben hun beklag gedaan bij de SPBA en zitten met de handen in het haar. “We hebben daarom deskundige hulp ingeroepen, zodat we dit probleem goed kunnen aanpakken. De schade neemt steeds toe”, aldus Oemraw.

Jagnanan Ganpat, Landbouw, Veeteelt en Visserij coördinator regio west zegt dat uit het voorlopige onderzoek is vast komen te staan dat er geen sprake is van een ziekte, maar van aantasting van het gewas door plagen. Het gaat om de bibitvlieg en tripsen. “De oorzaak hiervan is dat er een cumulatie plaatsvindt aan het eind van het seizoen. De aanplanten van de laat ingezaaide percelen worden aangetast. Dit is een terugkerend verschijnsel”, zegt Ganpat.

De Bibitvlieg is een klein vliegje (ca 3 mm) en legt eitjes op het blad. Uit de eitjes komen er kleine larfjes, die eerst schade aanrichten aan de bladeren. Hierna boren de larfjes zich in de stengel en vreten uiteindelijk het groeipunt op. De bladeren en stengels zijn dan bruinverkleurd en smelten in water. Tripsen zijn insecten van ongeveer een centimeter die het plantensap uit het gewas zuigen. Het gewas vergeelt eerst en verkleurt daarna tot roodoranje.

Volgens Ganpat moeten de boeren, die met deze problemen kampen, het water in hun arealen uitlaten. Het perceel moet drooggelegd worden en moet met insecticide bespoten worden. Hij benadrukt dat de juiste dosering erg belangrijk is.

(Wanita Ramnath)

Nickerie.Net extra:

Voorlichtingsvideo over Bibietvlieg

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

04-02-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics