Nickerie.Net, zondag 06 februari 2011


Nickerie zoekt structurele oplossing waterverlies Corantijnkanaal

Beta Debidien, 05/02/2011

NIEUW NICKERIE - Het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OW MCP) wil een structurele oplossing brengen voor het waterverlies van het Corantijnkanaal. Vanwege verzakkingen vloeit een deel van het water dat gepomt wordt bij het pompgemaal te Wakay, over de westelijke dam van het kanaal terug naar de Corantijnrivier. Richenel Small, directeur van de organisatie is bezorgd over de situatie.

Volgens hem vertoont de westelijke dam enorme verzakkingen over een lengte van ongeveer vier kilometer, vanwaar het water verloren gaat. “Het gaat om water dat met dure brandstof wordt gepomt, wat ook betekent dat er veel geld verloren gaat”, zegt Small. Een optie om het waterverlies te stoppen, is één van de drie pompen uit te schakelen, “maar dan zitten we weer met een ander probleem, waarbij het waterpeil in de Nanizwamp zal afnemen met als gevolg dat er minder water stroomt naar de rijstarealen in Nickerie, wat wij niet willen”.

Het water staat hoog in het Corantijnkanaal, echter stroomt het over de westelijkdam van het kanaal terug naar de Corantijnrivier. Het OW MCP wil binnen enkele weken het probleem oplossen, zodat er geen waterverlies meer optreedt. Ook de kosten lopen op. dWTfoto/Beta Debidien-.

Het MCP heeft ervoor gekozen met drie pompen te blijven draaien en een noodoplossing te vinden om het waterverlies te voorkomen. De organisatie heeft hulp ingeroepen van districtscommissaris Laksmienarain Doebay die direct opzoek is gegaan naar fondsen. Hoeveel het zal kosten kan Small nog niet zeggen, “maar het gaat om ongeveer 24.000 kubieke meter klei die aangevoerd moet worden, omdat graven in de directe omgeving op lange termijn weer voor een ander probleem zal zorgen”.

Het OW MCP heeft een masterplan opgesteld, waarin ook het herstel is opgenomen van de dam die loopt van Wakay tot de Naniverdeelwerken; een traject met een lengte van 66 kilometer. Voor dit project is SRD 2,5 miljoen opgebracht. Het OW MCP heeft eerder deze week honderd duizend liter brandstof gekregen te Wakay, zodat de pompperiode verlengd kan worden.

Volgens Small heeft de organisatie ten behoeve van dit seizoen in totaal 380.000 liter brandstof en een hoeveelheid smeermiddelen ontvangen van de overheid om de rijstsector aan de linkeroever van de Nickerierivier van irrigatiewater te voorzien.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/DBS/FOS Network

04-02-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics