Nickerie.Net, zondag 06 februari 2011


Suralco pakt Suriname met eigen hydro-energie
Geplaatst: 04/02/2011

Paramaribo -  Ex-minister Errol Alibux zette op 16 september 1999 zijn handtekening onder een energieovereenkomst die ons land zeer nadelig zou uitvallen. Vandaag de dag moeten wij Suralco jaarlijks US$ 113 miljoen voor energie betalen, terwijl de multinational slechts US$ 13 miljoen afstaat. Wanneer de balans wordt opgemaakt, zitten wij als natie Suralco te onderhouden. Dat komt doordat Alibux een overeenkomst tekende waarin een brandstofcomponent was opgenomen.

Eind jaren ‘90 sloot Suralco haar smelterij. De energie die toen vrijkwam, moest aan iemand kwijt. Uiteraard werd dat Suriname. Volgens deskundigen kwam er ruim 80 MW vrij. Suralco speelde het slim. Het bedrijf bedacht een formule waarin de olieprijs van een barrel op de wereldmarkt een cruciale rol speelde. Het komt erop neer dat na 1999 voor de komende vijf jaren Suralco op basis van een barrelprijs in 1999 haar tarief vaststelde. Een wetenschapper legt uit dat Suralco haar kostprijs voor de smelterij via een ingewikkeld systeem, aan Suriname verkocht. Terwijl de kosten voor het opwekken van hydro- energie verschrikkelijk laag zijn. Tijdens dat proces valt er niet een druppel brandstof.

Alibux tekende. In het contract waarop DBS de hand heeft weten te leggen, staat dat er om de vijf jaar een herziening van de basisprijs van brandstof per barrel plaatsvindt. De laatste herziening vond in 2009 plaats. Dat was het jaar van de torenhoge brandstofprijzen. Het gevolg is dat ons land nu opwekkosten aan Suralco betaalt die hoger liggen dan die van EBS die met diesel energie opwekt.

In januari moet de staat US$ 5.1 miljoen (SRD 170 miljoen) aan Suralco betalen. ‘Suralco is hier omdat ze aan ons energie die ze niet nodig heeft, tegen een verschrikkelijke hoge prijs kan verkopen. In feite hebben we de prijspeil van energie laten afhangen van een ander product. Dus wanneer de olieprijs stijgt, betalen we meer, terwijl de werkelijke kosten voor hydro- energie vrijwel niets zijn.’

Saillant detail is dat Alibux na zijn aftreden in 2003 voor een jaar de nor in moest wegens oplichting van de staat. Hij is nu adviseur van president Desi Bouterse.

Oplichting

In mei 2000, kort voor de algemene verkiezingen van 25 mei 2000, liet Alibux de Surinaamse staat een kantoorgebouw aan de Grote Combéweg in Paramaribo kopen voor 300.000 Amerikaanse dollar meer dan waarvoor het getaxeerd was. Hierna werd hij aangeklaagd wegens oplichting van de staat, valsheid in geschrifte en overtreding van de deviezenwet. Tijdens de rechtszaak kwam hij niet altijd opdagen omdat hij het volgens eigen zeggen te druk had met politieke zaken. Alibux was intussen voorzitter geworden van het Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP 2000, de partij van Wijdenbosch). Het Surinaamse Hof veroordeelde hem in 2003 tot een jaar gevangenisstraf wegens valsheid in geschrifte en oplichting van de staat. In augustus 2004 kwam hij echter al na 7 maanden vrij dankzij de gratie van 5 maanden die president Ronald Venetiaan in november 2003 verleende aan alle gedetineerden met een straf van minder dan twee jaar. Eind november 2007 begon de rechtszaak tegen Alibux en de 24 andere overgebleven verdachten van de Decembermoorden.

Thans wordt deze staatsoplichter door de voor drugshandel veroordeelde en moorverdachte Desi Bouterse rijkelijk beloond met belastingsmiddelen van het Surinaamse volk.

Openbare informatie - beloning Alibux : uit loonoverzicht huidige kabinet Bouterse, betaald met belastingsgelden van het Surinaamse volk.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/DBS/FOS Network

04-02-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics