Nickerie.Net, maandag 14 februari 2011


Kostprijs padie veel hoger dan de opkoopprijs

Nickerie - De oogst voor dit seizoen is aangevangen. Voor de boeren ziet het er niet rooskleurig uit. De opkoopprijs die momenteel aangeboden wordt door de opkopers, bedraagt SRD 60 per baal. De kostprijs van een baal natte padie is rond SRD 73. De verhoging van de benzineprijzen en de devaluatie van de Surinaamse munt is niet meegenomen in de calculatie. Dit zegt Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA).

Oemraw zegt dat een prijs van SRD 85 rendabel zou zijn voor de boeren. “Indien dit bedrag aangeboden zal worden dan zijn de boeren verzekerd van hun inzaai. De landbouwers kunnen dan uit eigen middelen inzaaien voor de komende seizoen”, aldus Oemraw. Hij merkt op dat indien er minder aangeboden zal worden dan zullen de boeren veel minder inzaaien. De landbouwers zullen gedwongen zijn om met de weinige financiële middelen en de huidige economische situatie zich aan te passen.

Oemraw heeft minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gevraagd om samen met de SPBA te onderhandelen met de Vereniging van Rijstexporteurs. De minister wil geen opkoopprijs voor de natte padie vaststellen, omdat hij bang is dat de boeren hierdoor juist benadeeld zullen worden. Hij wijst erop dat op de wereldmarkt de prijs aan het fluctueren is. De minister vindt dat de boeren en de opkopers tot compromis moeten komen, zodat geen der partijen benadeeld zullen worden. De bewindsman is blij dat de SPBA zich nu beter zal organiseren. Er is een duidelijke leiding, na de bestuursverkiezing. Bundeling van de boeren is noodzakelijk om de rijstsector tot verder bloei te brengen.

(Wanita Ramnath)

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/NSS

11-02-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics