Nickerie.Net, maandag 28 februari 2011


Coalitie verdeeld over motorrijtuigenbelasting en staatsgreep

Eric Mahabier, 28/02/2011

Paramaribo - President Desi Bouterse kan bij de invoering van enkele ingrijpende beleidspunten weerstand verwachten vanuit zijn eigen coalitie. Regeerpartner Nieuw Suriname maakt bij voorbaat bekend niet te zullen stemmen voor herinvoering van de motorrijtuigenbelasting.

Volgens ondervoorzitter Prem Lachman heeft de regering genoeg andere maatregelen die ze kan treffen om extra inkomsten binnen te halen. De Staatsraad heeft het wetsontwerp reeds van advies voorzien en het moet nu door De Nationale Assembée (DNA) goedgekeurd worden. Lachman vindt dat de regering onnodig voor maatregelen kiest die voor een spin-off in diverse gevoelige sectoren zorgt. “Wij gaan niet vóór stemmen. Wij erkennen dat er maatregelen moeten komen om de zwakke economie aan te pakken, maar de aanpak van de regering is verkeerd”, verwoordt Lachman de gevoelens van NS. Het onthouden van stemmen is een mogelijkheid.

Het is niet de eerste keer dat er stelling wordt genomen tegen een besluit van de regering of de coalitie. Bij de debatten over het Structureel Verbeteringsprogramma (SVP) heeft de NS-fractie zich onthouden van stemmen over de motie waarin de coalitie de ondersteuning uitspreekt aan de regering. NS voelt zich miskend daar de fractie tal van oplossingsmodellen heeft opgesomd waar de regering niet op is ingegaan.

“Dit gaat juist meer reden geven aan de coalitie om te brainstormen waarom andere coalitiepartners niet betrokken worden bij het nemen van dit soort maatregelen”, antwoordt Lachman op de vraag of deze houding niet voor spanning zal zorgen. “Wij zijn er nooit bijgehaald en wisten niets van de maatregelen”, zegt de NS-topper verder.

De coalitietop komt vanavond wederom bijeen en Lachman hoopt dat de partners bevestigen dat Harish Monorath de woordvoerder is voor het bestuur. Lachman reageert blij op een uitnodigingsbrief van het kabinet van de president voor deelname aan de onlangs gehouden goudconferentie.

Volgens Lachman was die brief gericht aan “de voorzitter van Nieuw Suriname mr. H. Monorath”. “Dus begint het al gestalte te krijgen, want anders zou meneer Monorath niet als voorzitter van Nieuw Suriname uitgenodigd worden”, vindt Lachman. Het bestuur-Monorath heeft in het weekend vergaderd met de structuren in Nickerie. NS is bezig zich te versterken en te herstructureren. Volgens Lachman is tijdens die ontmoeting ook informatie verstrekt over de positie van Nieuw Suriname in de regeercoalitie.

Staatsgreep

Ondertussen worstelen Pertjajah Luhur (PL) en de BEP met de gedachte om het voorstel om de staatsgreep van 25 februari 1980 in de Grondwet te vereeuwigen, te steunen. PL-voorzitter Paul Somohardjo, die daags voor de viering van 25 februari voor privézaken naar Nederland vertrok, zegt aan de Ware Tijd dat zijn fractie bij die grondwetswijziging niet alleen over vrije dagen wil praten. De harde eis is namelijk dat meteen ook het kiesstelsel veranderd wordt in een landelijk evenredigheidstelsel met one man, one vote. De PL-fractie, die goed is voor zes zetels, wil daarnaast dat andere zaken over de grondwetswijziging meteen meegenomen worden. “Voor ons is de Kieswet prioriteit”, zegt Somohardjo.

BEP-voorzitter Caprino Alendy wacht het moment af dat het voorstel bij zijn partij en de fractie komt. “Ik moet weten wat de beweegreden en argumentatie is om die dag in de Grondwet vast te leggen”, benadrukt Alendy. De BEP heeft formeel vier zetels in het parlement. Voor de grondwetswijziging is een gekwalificeerde meerderheid van 34 stemmen nodig. De coalitie steunt op een ruime meerderheid van 36 stemmen. Voor de grondwetswijziging is de medewerking van haast alle partners nodig. Alendy geeft verder aan dat in de grondwet geen enkele van de nationale vrije dagen verankerd is en hij is benieuwd naar de argumentatie in het wetsvoorstel. “Ik zou niet inzien waarom deze dag specifiek in de Grondwet genoemd wordt”, zegt Alendy.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

28-02-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics