Nickerie.Net, zaterdag 05 maart 2011


Frans arrestatiebevel Brunswijk nog actief

Een arrestatiebevel van de Franse autoriteiten tegen volksvertegenwoordiger en ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk ter zake drugssmokkel is nog steeds van kracht. Hij werd er veroordeeld wegens drugssmokkel. Daarnaast is hij, net als president Desiré Bouterse in Nederland, ook bij verstek veroordeeld wegens internationale drugssmokkel, ook al reden voor justitiële autoriteiten overal in de wereld om ze nader onder de loep te nemen. De twee worden expliciet genoemd in het 2011 Internationale Narcotics Control Strategy Report (INCSR) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onder het hoofdstuk “CORRUPTION”.'

,,Civil servants, including police and military officers, are inadequately compensated and many are open to bribery. Two high level officials have previous convictions in absentia in The Netherlands on drug trafficking charges, including President Bouterse and Member of Parliament, Ronnie Brunswijk. France also has an outstanding arrest warrant for Brunswijk.”

In het rapport reppen de onderzoekers over de groeiende rol van Suriname als schakel in de drugssmokkel, de inspanningen van de overheid om de aan drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden, de bereidwilligheid van Amerika om de regering te steunen in deze strijd, en de corruptie vanuit de overheid, in het bijzonder onder politieagenten.

Het rapport staat in dat kader ook stil bij de verdwijning van een grote partij drugs uit een kluis van het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname en de arrestatie van agenten in dat onderzoek. De rechtszaak was vorig jaar nog in volle gang toen dit rapport werd samengesteld. Ook de arrestatie vorig jaar van een politie-functionaris in het westen van Suriname in verband met drugs komt aan de orde.

Het rapport handelt over drugssmokkel, het witwassen van geld dat in het criminele circuit is verdiend en over de inspanningen van overheden om deze activiteiten te beperken.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / De West

05-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics