Nickerie.Net, zaterdag 05 maart 2011


Herrenberg: ‘We willen nog steeds met Kadhafi praten’

“Libië onder Kadhafi was inderdaad een goede bondgenoot in de jaren tachtig. Ik weet nog hoe we, tegen imperialistische grootmachten als de Verenigde Staten van Amerika in, een Libische ambassade in Paramaribo openden. Die is in de jaren negentig gesloten, volgens mij door het Nieuw Front.”
Henk Herrenberg, intussen 72 jaar oud, haalt herinneringen op aan vervlogen tijden. De oud-ambassadeur had Nederland als standplaats van 1982 tot 1984. Na de decembermoorden maakte hij tijdens een tumultueuze persconferentie naam bij het Nederlandse publiek. Eigenlijk was hij al op rust, maar toen de verkiezingen van mei 2010 naderden trad hij weer in dienst van zijn partij, de Nationale Democratische Partij.

Revolutionair vuur

Een revolutionair vuur dooft niet snel, zeker niet bij een man die zijn kinderen namen als ‘Ernesto Ché’ of ‘Abdel Nasr’ gaf. “Ik ben in 2009 op missie geweest naar verschillende plekken in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Ik heb de hele wereld geïnformeerd over Desi Bouterse, onze partijvoorzitter.”
Tijdens die missie was Herrenberg ook in Libië. “Ze kenden me daar nog van vroeger,” vertelt hij trots. Dat kan kloppen, want tijdens het militaire bewind onderhield Bouterse warme contacten met linkse bolwerken als Cuba, Grenada en … Libië. Zo sloot de legerleider in 1983 een akkoord voor ‘economische en culturele samenwerking’ met het land. Datzelfde jaar ging hij er op staatsbezoek, waar hij een ontmoeting had met de kolonel.

Geheime wapenzendingen

Drie jaar later, in 1986, maakte de Nederlandse oorlogsverslaggever Arnold Karskens een reportage over de binnenlandse oorlog. In die reportage beweert H. Van Randwijk, een sergeant-majoor die overliep naar het junglecommando, dat hij problemen had met de relatie die Bouterse onderhield met Libië. “Zeker vijftig à zestig Libiërs hebben een ‘voorkennispositie’ in Paramaribo. Er zijn geheime wapenzendingen geweest, bovendien hebben Surinaamse militairen in Libië een terroristische opleiding genoten onder de dekmantel van culturele uitwisseling.”

Interne aangelegenheid

“Libische militaire adviseurs in Suriname? Nou ja, dat zijn wel grote woorden. Het waren gewoon militairen”, weerspreekt Herrenberg. Tijdens zijn recente missie in Libië had hij bovendien geen persoonlijk onderhoud met Kadhafi. “Hij was op dat moment voorzitter van de Afrikaanse Unie en had geen tijd. Ik heb wel andere contacten gehad, rechtstreeks met de Libische regering. Die gesprekken waren heel warm.”
De druk op Kadhafi en het uiteenvallen van de Libische regering – waarbij sommige ministers zelfs de kant van de oppositie kiezen – roept emoties op bij Herrenberg. “Het is inderdaad niet leuk, maar we moeten respect hebben voor het Libische volk. Als zij hem weg willen, dan moeten we aan hun kant staan. Suriname hanteert het principe dat we ons niet mengen met de interne aangelegenheden van andere landen.”

Eén stem

Toch maakte Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken en partijgenoot van Herrenberg, woensdagochtend bekend dat ook Suriname bij de Verenigde Naties ingestemd heeft met de schorsing van Libië uit de VN-mensenrechtenraad. “Natuurlijk heeft Suriname die resolutie ondersteund”, verklaarde de minister.

Suriname sluit zich daarbij aan bij de Caricom, die op die manier met één stem spreekt. Wat Herrenberg betreft blijft de deur op een kier. “Als Kadhafi daar behoefte aan zou hebben en de gelegenheid doet zich voor, dan willen we nog steeds met hem praten.”

Vredesplan

De Venezolaanse revolutionaire ‘broeder’ Hugo Chávez heeft inmiddels een vredesplan voorgesteld dat een einde moet maken aan de crisis in Libië. De Libische leider is met de Arabische Liga in gesprek over het plan. Chávez sprak dinsdag met Kaddafi. Het Venezolaanse staatshoofd opperde toen de mogelijkheid een ‘commissie voor vrede voor Libië’ op te richten om te bemiddelen tussen de strijdende partijen in het Noord-Afrikaanse land. Die commissie zou moeten bestaan uit gezanten uit Latijns-Amerika, Europa en het Midden-Oosten. (www.caribiana.nl)

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / De West

05-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics