Nickerie.Net, maandag 07 maart 2011


Surinaamse rol in drugssmokkel groeiende

Washington - Suriname is ondanks grote inspanningen van de afgelopen jaren zijn status als doorvoerland voor cocaïne en andere hard drugs niet kwijt, erger nog, de rol van Suriname in de drugssmokkel is groeiende. De jongste editie van het jaarlijkse International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt Suriname, samen met Brazilië en Ecuador, als landen in de regio met een steeds dikker wordende vinger in de “drugspap”.

Het INCSR beschrijft de situatie en de inspanningen van sleutellanden in de strijd tegen de internationale drugshandel gedurende het kalenderjaar 2010. Volgens het rapport stimuleert en ondersteunt de Verenigde Staten van Amerika (VS) de regering van Suriname om voorzorgsmaatregelen te treffen teneinde haar capaciteiten op te krikken binnen het Korps Politie Suriname en bij de douane. Daarnaast adviseert Washington Paramaribo om in dialoog te treden zijn met in het bijzonder de buurlanden Brazilië en Guyana en kennis en ervaring uit te wisselen op het gebied van grensoverschrijdende drugshandel. Met het oog op het aantal drugsarrestaties vorig jaar vinden de Amerikanen het tijd, dat hardop wordt nagedacht over het opzetten van een Drugs Gerechtshof. De VS is bereid dat programma te steunen via de structuren van de InterAmerikaanse Anti-Drugscommissie (CICAD), waarvan parlementariër en ex-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi  voorzitter is.

Vorig jaar werden landelijk 342,7 kg cocaïne, en nog eens 32,5 liters cocaine in vloeibare vorm onderschept in Suriname. Verder verschalkten de autoriteiten marihuana (146 kg), hasjiesj (4,5 gr) en heroine (2 gr). In hetzelfde jaar werden 542 personen gearresteerd voor aan drugs gerelateerde strafbare feiten.

In 2009 bedroeg het aantal arrestaties in dezelfde categorie nog maar 454. Tot de groep van gearresteerde verdachten behoren behalve Surinamers ook Nederlanders, Brazilianen, Columbianen, Venezolanen, Guyanezen en Nigerianen. Volgens het rapport proberen de Surinaamse autoriteiten vooral in het westen van het land ervoor te waken dat drugs niet vanuit buurland Guyana het land wordt binnengesmokkeld. Die grens biedt veel sluisroutes over land, te water en in de lucht. Alle inspanningen ten spijt, het rapport schrijft dat de resultaten maar magertjes waren, althans minder vangsten dan in 2009. Een politieman werd in het grensdistrict aangehouden vanwege vermeende betrokkenheid bij de drugshandel.

Behalve de onderscheppingen in Suriname wordt het land ook beoordeeld op basis van drugsvangsten in andere landen. In 2010 werden verschillende partijen drugs gevonden in zeevracht vanuit Suriname: 166 kg cocaine ontdekt tussen machineonderdelen in een container in de haven van Tilbury (Engeland); 266 kg cocaine ontdekt tussen triplex in een container door de Pakistaanse douane in de haven van Karachi; 147 kg vloeibare cocaïne in stroop ontdekt door Nederlandse douaniers. Suriname werkt aan de inrichting van een Kustwacht, maar heeft op het ogenblik alvast de beschikking over een beperkte vloot om ook op zee, althans voor de kust, een oogje in het zeil te houden.
 

COLUMBIA EN PERU AAN KOP

Ofschoon de Surinaamse drugsmaffia, net als hun drugsbroeders in enkele andere landen op het continent, hun aandeel vergroten, blijft Columbia volgens het rapport wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers. Een agressief antidrugsbeleid in 2002 leverde pas zes jaren later resultaten op met een productieval van 670 ton naar iets minder dan 500 ton per jaar. Volgens cijfers van de Verenigde Naties (VN) zette de Columbiaanse drugsindustrie  in 2009 ongeveer 410 ton cocaine op de markt. Dat is een groot aandeel als wordt uitgegaan van de geschatte wereld drugsproductie van tussen de 842 en 1100 ton. En toch verbouwden cocaboeren in Peru de afgelopen jaren meer dan de Columbianen. Het resultaat was dat zij meer cocabladeren beschikbaar stelden voor de productie van het witte poeder. In 2009 beplantten zij 59.000 hectaren, in Bolivia was dat 31.000 hectaren.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / De West

06-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics