Nickerie.Net, maandag 07 maart 2011


Ziek voor proces, sterk voor revo-feest

De Krijgsraad ging in december vorig jaar kennelijk ervan uit dat 8 december-verdachte John Nelom doodziek was, niet kon lopen, slecht kon praten en eventueel niet eens helder bij geest was. Volgens de deurwaarder die hem begin december zijn dagvaarding bracht voor de zitting van 17 december, was Nelom zo zwak, dat hij zelfs moeite had om de brief in ontvangst te nemen. Krijgsraadpresident Cynthia Valstein – Montnor en auditeur militair toonden op de zitting sympathie met de “patient” en lieten unaniem weten respect te hebben voor zijn omstandigheid. Overigens, sinds aanvang van het proces rond de 15-voudige moordzaak in 2007 is Nelom, net als de hoofdverdachte, nog niet voor de rechter verschenen. Ze vonden het aannemelijk, dat hij te ziek is voor het proces en besloten samen met Bouterses verdediging af te zien van ‘s mans lijfelijke aanwezigheid in de rechtszaal.

Vreemd hoor, want dezelfde Nelom was op donderdag 24 februari 2011, eergisteren dus, springlevend, in hoogst eigen persoon en vol levensenergie aanwezig in het presidentieel paleis. Hij werd samen met andere coupplegers en medeverdachten in het decembermoordenproces door de hoofdverdachte gedecoreerd en benoemd tot Drager van de Gouden Ster van de Revolutie. Slecht ter been? Goed, Keerpunt kan dat begrijpen. Maar als hij netjes in de auto kan zitten en met ondersteuning stoep op en stoep af het paleis kan binnenkomen, dan kan dat toch ook in de rechtszaal te Boxel? Als hij bij ieder hem bevallend woord van de hoofdverdachte tevens Grootmeester in de Ere Orde van de Gouden Ster ( … indrukwekkende titel trouwens) samen met zijn medeverdachten kan applaudisseren, hoe kon hij zijn hand dan niet uitsteken om het briefje te ontvangen uit handen van de deurwaarder. Mooier nog: De man die zo ziek is, dat hij vier jaren lang geen kracht kan putten om te verschijnen op een, ja slechts een van de 39 zittingen van de Krijgsraad, was donderdag sterk genoeg voor een hele ceremonie. Na de decoratie rond tien uur `s avonds in het paleis, had meneertje nog genoeg energie: hij toog samen met trawanten naar het zogenaamde Revo-Plein. De doodzieke man zat, stond en liep daar de hele nacht van 24 op 25 februari te praten, te lachen, te feesten en zijn “baas” te bejubbelen. Hij is dus te ziek voor het proces, maar net sterk genoeg voor het Revo-feestje.

Gelukkig hebben de auditeur-militair en de rechters die zitting hebben bij de Krijgsraad, allemaal een tv thuis. Ook zij hebben natuurlijk gezien hoe respectloos deze verdachte is jegens de wet. De eerstvolgende zitting is gepland voor over 2 à 3 weken. Keerpunt hoopt uit verslagen van journalisten die het proces volgen te vernemen, dat de Krijgsraad en de auditeur militair het niet langer aannemelijk achten, dat Nelom te ziek is voor het proces en dat hij zich onherroepelijk moet melden. Een bekend spreekwoord luidt: “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / De West

06-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics