Nickerie.Net, woensdag 09 maart 2011


Boeren boos op LVV in kwestie nekblaas

Beta Debidien, 09/03/2011

NIEUW-NICKERIE - Rijstboeren die lijnen van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) hebben ingezaaid bij dit tussenseizoen, ondervinden enorm veel last van nekblaas. Het meest gevoelige is de lijn Adron 125 waarmee boeren heel lage opbrengsten van tussen de dertig en veertig balen per hectare oogsten.

In sommige gevallen liggen de opbrengsten zelfs lager, omdat de arealen compleet aangetast zijn door de ziekte. Boeren vooral in de Middenstands- en Oostelijkepolders van Nickerie zitten letterlijk met de handen in het haar, omdat grote delen van hun inzaai aangetast zijn. “Het gaat om een schimmelziekte die schade aanricht aan de nerven van de pluimen van de gewassen” zegt Rajkoemar Bishar, middenstandsboer.

Dit is de Adron lijn 125, het meest gevoelig voor de schimmelziekte. Vele boeren zitten met het probleem van niet gevulde korrels met als gevolg lage opbrengsten. dWT/foto Beta Debidien.

Volgens hem zijn de nerven niet zichtbaar, waardoor de boer de ziekte ook niet tijdig kan ontdekken. “En wanneer een gewas éénmaal aangetast is, heb je dan alleen maar lege korrels” zegt Bishar. Hij haalt flink uit naar het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) dat onlangs deskundigen heeft gestuurd om kennis te nemen van de schimmelziekte in de rijstsector. “Ze hebben er geen kaas van gegeten, want ik weet ook niet hoe ze kunnen aangeven dat de ziekte en de vermoedelijke rattenplaag op de rijstvelden in Wageningen gevolgen zijn van late inzaai waardoor boeren zelf verantwoordelijk gesteld moeten worden voor de gevolgen”. Het verbaast Bishar dat de deskundigen van LVV de schuld in de schoenen schuiven van de boeren.

Hij wijst erop dat de gewassen die aangetast zijn, niet laat zijn ingezaaid zoals de deskundigen beweren, “maar in de door het ministerie van LVV aangegeven inzaaiperiode van 5 november tot en met 31 december 2010. De gewassen die wel laat zijn ingezaaid, staan nog niet in bloei en zullen later in de maanden mei en juni afgeoogst worden”. De middenstandsboer geeft aan dat Adron de afgelopen jaren lijnen heeft geproduceerd waarvan heel wat ook afgekeurd zijn. “Wanneer er mensen zijn die in plaats van het begeleiden van de boeren alle schulden in de schoenen van de producenten schuiven, dan betekent het dat zij op hete kolen zitten en de juistheid niet naar voren kunnen brengen” aldus Bishar.-.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

09-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics