Nickerie.Net, zondag 13 maart 2011


Bananensector bereikt USD 50 miljoen productieomzet

Vernon Texel, 11/03/2011

Paramaribo - Omzetten in de bananensector zijn in 2010 opgelopen tot 50 miljoen US dollar, van 15 miljoen dollar in 2004 toen de doorstart werd gemaakt met voormalig bocovenbedrijf Surland. Er wordt zelfs een winst van twee miljoen Amerikaanse dollar verwacht na in 2009 nog een verlies van een miljoen dollar te hebben geleden.

De verwachting is dat de omzetten in 2011 naar bijna 60 miljoen US dollar stijgen. “De bananensector in Suriname gaat goede tijden tegemoet. We exporteren inmiddels niet meer alleen naar de Europese Unie (EU), maar ook naar het Caribisch Gebied (met name Trinidad & Tobago) waar er veel vraag is naar Surinaamse bananen”, zegt Philippe Dury, managing-director van de Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS) aan dWT. Ook de jaarproductie is in acht jaren tijd meer dan verdrievoudigd, van rond de 20.000 ton naar ruim 70.000 ton in 2010. Voor dit jaar voorspelt Dury, afkomstig uit Frankrijk en sedert 2006 aan het roer bij SBBS, zelfs een jaaropbrengst van rond de 80.000 ton.

SBBS estate manager van Jarikaba operation, Permila Bissumbhar (midden) geeft uitleg aan LVV-minister Hendrik Setrowidjojo (tweede vanuit links) en gevolg over het productieproces. De bewindsman bracht gisteren een oriÎntatiebezoek aan het bocovenbedrijf.-dWTfoto/Claudio Barker.

Dury gaf gisteren een rondleiding aan minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) op het SBBS-productieveld te Jarikaba. De bewindsman, die op oriëntatiebezoek was. zei na een rondleiding dat de potentie er is om nog meer arealen te beplanten om de productie verder op te schroeven. “De bananensector boert over het algemeen goed en heeft minder hoofdpijn dan de rijstsector”, zegt Setrowidjojo.

Ondertussen hoopt Suriname uiterlijk juli antwoordt te krijgen van de EU op het verzoek om 17,6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor verbetering van de productvarieteit, technieken en irrigatie. Het land aast op middelen uit het fonds van 190 miljoen euro dat de EU in maart 2010 beschikbaar heeft gesteld voor de bananenindustrie in landen uit Afrika, het Caribisch Gebied en de Pacific (ACP). “Het probleem is wel dat de verdeelsleutel van deze middelen nog niet bekend is. Dat ligt er onder meer ten grondslag aan waarom we nog geen antwoordt van de EU hebben gehad”, benadrukt LVV waarnemend directeur Gerrit Breinburg. “We zitten dringend op de middelen te wachten”, aangezien het verzoek al in september 2010 is gedaan.

Het fonds maakt onderdeel uit van een akkoord dat de EU al in 2009 met Latijns-Amerikaanse landen en de Verenigde Staten in december 2009 had gesloten. Hierdoor kwam een eind aan het vijftienjarig conflict over de bananenhandel. Het akkoord verlaagt ook het tarief dat de EU toepast op de bananeninvoer uit Latijns-Amerika.

De huidige maatregelen moeten de ACP-bananenuitvoerders helpen zich aan deze nieuwe handelsvoorwaarden aan te passen, rekening houdend met de specifieke omstandigheden in de verschillende landen. De maatregelen zijn gericht op drie doelstellingen: versterking van het concurrentievermogen van de bananensector, bevordering van economische diversificatie en aanpakken van de bredere sociale, economische en ecologische gevolgen. Bovendien zullen de ACP-bananenexporterende landen hun rechten- en contingentvrije toegang tot de EU blijven behouden op grond van afzonderlijke handels- en ontwikkelingsovereenkomsten, de zogenoemde economische partnerschapsovereenkomsten.-.

VernonT 03/10/2011 Foto is al bewerkt en is in gelijknamige folder in Binnenland 10 maart

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / dWT

10-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics