Nickerie.Net, maandag 14 maart 2011


Winnende twa twa van Adjai Baidjoe USD 7000 waard

Nickerie - De twa-twa van Adjai Baidjoe, winnaar van het zangvogeltoernooi is Nickerie, is volgens hem nu US$ 7000 waard. Baidjoe is al 25 jaar beoefenaar van de zangvogelsport die eigenlijk begon als een hobby. Intussen doet hij al 20 jaar mee aan wedstrijden en heeft hij 3 x een eerste plaats behaald, 5 x de derde en 2x de vierde plaats. Hij is eigenaar van 13 twa-twa’s waarvan 8 deelnemen aan wedstrijden. In een spannende wedstrijd won hij zondag in de twa twa klasse met 63-61 slagen van Robby Madiksan.

Adjai Baidjoe met zijn twa twa

Baidjoe voert zijn vogels met vogelzaad, vitamines, eikrachtvoer en soms wat boszaadjes. Zijn ervaring leert dat vogels in een kooi langer dan 20 jaren meegaan. Hij kan dat niet zeggen van vogels in het wild omdat je dat niet zou kunnen meten. Uiteraard is de verzorging en aandacht heel belangrijk.

De prijs van een vogel kan vastgesteld worden door de slagen die gemaakt wordt. Bekende slagsoorten zijn ‘ring kiauw’ en ‘kiauw’. De ‘kiauw’ slag is de duurste op dit moment. Op een wedstrijddag start je reeds om 04.30u in de ochtend met de voorbereiding. Immers het wijfje moet de wedstrijddeelnemer eerst ‘prikken’ (opwinden door naar elkaar toe te fluiten).

Bij een zangvogelwedstrijd worden de ‘slagen’ van de vogel geteld. Een ‘slag’ bestaat uit tenminste twee aaneengesloten tonen van de melodie van de zang van de vogel. Korte slagen leveren meer punten op! De slagen worden geteld door 2 scoorders die op een afstand van 1.50 m staan van de vogels. Een wedstrijd van een twa-twa duurt 15 minuten.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / NSS

13-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics