Nickerie.Net, dinsdag 15 maart 2011


‘Benoeming van politieke loyalist bij Staatsolie is sabotage’
Geplaatst: 14/03/2011

Paramaribo -  “Het benoemen van een politieke loyalist bij de NV Staatsolie en daarbij alle functieprofielen overboord gooien, is sabotage.” Zo reageert voorzitter Lloyd Read van de Staatsolie Werknemersorganisatie Suriname (SWOS) op aantijgingen als zou zijn protest tegen de op handen zijnde benoeming van ontwikkelingseconoom en Palu-man Iwan Poerschke, een daad zijn van sabotage. Poerschke is door de RvC voorgedragen voor de functie van financieel directeur. Read zegt dat de samenleving het protest niet alleen aan de Staatsolie-gemeenschap moet overlaten. Het is een zaak van nationaal belang. De directie van Staatsolie heeft Agnes Moensi -Sokowikromo aangewezen voor die job. Zij voldoet volgens de Staatsolie-gemeenschap voor de volle 100% aan het functieprofiel.

Moensi is 15 jaar werkzaam in het oliebedrijf en heeft onder meer specifieke ervaring in accounting, business en financial planning, risico- en financial management, HRM en wet- en regelgeving in de olie- en gasindustrie. Deze kennis leg je niet zonder meer aan een kant, om een politieke vriend te accommoderen. Moensi is gerijpt in het bedrijf. Door de directie was reeds bepaald dat zij Iwan Kortram als financieel directeur zou opvolgen. Om te groeien naar de functie toe, was zij enige tijd terug al benoemd tot onderdirecteur. Het verzet van de Staatsolie-gemeenschap is niet zozeer tegen Poershke, maar tegen de inmenging vanuit de politiek in het bedrijf, zegt Read. Bovendien is de bedrijfscultuur dat er geen personen van buiten aangetrokken worden, als in het bedrijf die specifieke deskundigheid te vinden is. Als de bond in ’97 niet geprotesteerd had tegen het ontslag van Eddy Jharap, dan hadden wij nu waarschijnlijk geen Staatsolie meer, die de grootste parastatale verdiener is voor de staat.

De vakbond heeft volgens Read jarenlang strijd moeten leveren voor de profielen in het belang van een gezonde carričreplanning in het bedrijf. Deze verworvenheid kan niet zomaar opzij worden gezet. Anders krijg je een situatie waarbij mensen op grond van subjectieve reden benoemd zullen worden. De bedrijfscontinuďteit moet gegarandeerd zijn. Zeker als nu vaststaat dat voor de komende jaren een mega-investering van 1 miljard Amerikaanse dollars gepland is. Om dit veilig te stellen, moet het bedrijf rust en vertrouwen kunnen uitstralen. Read verwijst naar de extra verdiensten van Moensi die het Obligatieleningproject van Staatsolie heeft getrokken. Dit leverde het bedrijf ruim 235 miljoen SRD op. De nu gepensioneerde Kortram is ook gegroeid in het bedrijf. Hij was eerst lid van de RvC toen hij gevraagd werd de functie van financieel directeur te bekleden. Hij had als RvC- lid reeds zijn capaciteiten getoond tijdens de eerste fase van de opstart van de raffinaderij. Bovendien was hij ook nog lid van de Oliecommissie voor hij in dienst trad. De vakbond heeft vicepresident Robert Ameerali schriftelijk in kennis gesteld over de gevoelens van de Staatsolie-gemeenschap betreffende de mogelijke benoeming van Poerschke en het weren van de bekwame en integere Moensi.

 

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

14-03-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics