Nickerie.Net, zaterdag 02 april 2011


Eddy Jharap krijgt Kenniskring Award

Geplaatst: 01/04/2011

Paramaribo -  Ex-Staatsolie-directeur Eddy Jharap heeft donderdag in Ons Huis, Den Haag, de eerste Kenniskring Award ontvangen. Jharap kreeg die onderscheiding vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de totstandkoming en ontwikkeling van het staatsbedrijf Staatsolie. Jharap was helemaal niet op de hoogte van de uitreiking van de award. Hij was door Kenniskring Nederland-voorzitter Robby Makka gevraagd een lezing te houden over zijn succesvolle missie bij Staatsolie. De lezing werd live in Suriname uitgezonden door Radio Noer op 92.1. In het panel zaten oud-Rekenkamer-voorzitter Hans Prade en Tanja Jadnanansingh, fractielid van de PvdA in de Tweede Kamer.

Eddy Jharap Hans Prade Tanja Jadnanansingh

In zijn inleiding bevestigde Jharap dat er bij Staatsolie een soort voortdurend spanningsveld is tussen de regering en het staatsbedrijf. “Niet te ontkennen valt, dat bij het staatsbedrijf Staatsolie tegenwoordig een toenemende spanningsveld ontstaat, vanwege het feit dat de enige aandeelhouder, de Republiek Suriname, periodiek door een politieke regering wordt vertegenwoordigd, waarvan de korte termijn plannen soms in conflict komen met het lange termijn beleid van het bedrijf. De vraag of staatsbedrijven nog een toekomst hebben is interessant, maar is niet de scope van deze presentatie”, sprong Jharap van dit spanningsveld naar andere aspecten over Staatsolie.

Jharap zei dat Staatsolie twee duidelijke poten heeft: ten eerste het bevorderen van het aardolieonderzoek en de winning daarvan in Suriname, en ten tweede is het bedrijf zelf een operationele oliemaatschappij met eigen aardolie exploratie-, productie- en raffinage activiteiten. Het bedrijf richt zich op het maken van bedrijfswinst, betaling van dividend en het verschaffen van hoogwaardige werkgelegenheid in Suriname. Door de jaren heen is Staatsolie er in geslaagd steeds internationale financiering voor haar activiteiten te verkrijgen. In zijn succesverhaal zei Jharap ook dat vanwege zijn betrokkenheid vanaf het eerste uur ook geen weg meer voor hem terug was en hij mocht niet mislukken, want zijn geloofwaardigheid stond op het spel. “Die periode was voor mij net een oorlog en ik moest die winnen. Daarvoor was ik bereid om hemel en aarde te bewegen.”

Jharap deelde zijn ervaring met diverse voorbeelden: “Staatsolie had een bedrag van US$ 500,000 van Gulf Oil uit een transactie verkregen. Dat geld was bestemd voor de financiering van ons eigen project in Saramacca. Ik ben in 1981 naar Houston Texas afgereisd om een bankrekening daarvoor te openen bij de Bank of America. Ik ging voor de eerste keer naar de grote oliestad en die stad kwam erg intimiderend bij mij over. Ik vroeg daarom aan mijn contactpersoon bij Gulf Oil om mij naar de bank te vergezellen. Hij zei: “Zeker wil ik dat doen, maar we gaan niet voor het loket staan”. Hij belde daarop een manager van de bank op met de mededeling dat hij een belangrijke zakenrelatie van Gulf Oil bij zich had die een banrekening bij Bank of America  wilde openen. Die introductie heeft ervoor gezorgd dat de rode loper voor ons werd uitgerold en wij jarenlang als een heel voorname klant van de bank zijn behandeld”.

“Dames en heren, ik heb met dit simpel verhaal u een indruk willen geven hoe ik het van een kleine koeli boi van boiti tot oliesjeik heb gebracht. De rode draad is dat je een droom en een sterke drang of bezieling moet hebben om je droom werkelijkheid te maken. Je moet vertrouwen in eigen kunnen hebben en acties ondernemen om je doel te bereiken. Je moet een goed plan hebben en steun en middelen zoeken die bevorderlijk zijn voor je doel. Bij het ondernemen van acties moet je steeds blijven evalueren welke handelingen je dichter bij je doel brengen en welke niet en indien nodig aanpassingen maken in je aanpak. Volhouden en hardwerken totdat je je doel bereikt”, aldus Eddy Jharap.

Kieran Amersing

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / DBS

02-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics