Nickerie.Net, dinsdag 12 april 2011


Kamervragen over rechtshulpverdrag met Suriname

Den Haag - De PvdA en de VVD willen dat Justitie zo snel mogelijk hoge prioriteit geeft aan het aanhouden van criminelen in Nederland met een Surinaamse nationaliteit. Het gaat om criminelen die in Suriname zijn veroordeeld, onder andere wegens moord, maar die naar Nederland zijn gevlucht.

Jeroen Recourt (PvdA) maakt zich samen met VVD-collega Ard van der Steur ernstig zorgen over het slechte functioneren van het rechtshulpverdrag tussen Suriname en Nederland: ''Juist als het gaat om zware delicten als moord moet dat voortvarend worden aangepakt'' zegt Recourt. Beiden vinden het in het belang van zowel Nederland als Suriname dat de daders zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnen.

Vragenuurtje Recourt zal dinsdag 12 april tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Teeven en minister Opstelten van Justitie en Veiligheid vragen hoe het kan dat, ondanks de mogelijkheden die het rechtshulpverdrag biedt, de criminelen vrij in Nederland rondlopen. Het Kamerlid vindt dat Opstelten er bij zijn Surinaamse collega Misiedjan op aan moet dringen deze zaak snel aan te pakken.

Beeld uit tv-programma Beeld uit tv-programma Foto: Sam Jones Productions

Het Nederlandse ministerie van Justitie zegt niets te kunnen doen zolang het niet beschikt over de juiste rechtshulpverzoeken. Politiecommissaris Tjin Liep Shie liet eerder al weten dat Suriname Nederland zal vragen de gezochte misdadigers op te pakken. Nederland ziet de aangekondigde rechtshulpverzoeken tegemoet en is ''vanzelfsprekend bereid mee te werken'', aldus het ministerie van Justitie.

Hirsch Ballin Misdaadjournalist Peter R. de Vries speurde negen gezochte misdadigers uit Suriname op in Nederland. De beelden waren te zien in zijn televisieprogramma, dat zondagavond via SBS werd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Volgens De Vries wonen de criminelen in kwestie onder hun eigen naam ongestoord in Nederland. In 2009 ontkende toenmalig minister Hirsch Ballin van Justitie nog dat er in Nederland zware criminelen uit Suriname rondlopen.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / RNW

12-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics