Nickerie.Net, dinsdag 12 april 2011


Unieke manuscripten over Suriname ontdekt in Museum Volkenkunde Leiden

Leiden, 12 april 2011

Leiden - Ruim honderd jaar oud en vol geheime informatie: in de pas opgedoken manuscripten wordt de mysterieuze geesteswereld van Indianen, specifiek de Kari’na Indianen, uit Suriname beschreven en getekend. De documenten uit 1908 zijn vervaardigd door de Surinaamse broers Penard met behulp van medicijnmannen. Het was de bedoeling om de manuscripten uit te geven als encyclopedie. Daar is het nooit van gekomen. De manuscripten zijn voor de hedendaagse Indianen van ongelofelijk groot belang. Veel kennis over hun cultuur is in de loop van de tijd verloren gegaan. Vroeger was het verboden door zendelingen en missionarissen om kennis van de geesteswereld over te dragen aan de jonge generatie Indianen. De ontdekking is gedaan bij het opruimen van de museumbibliotheek. Het feit dat de manuscripten vooral geheime informatie voor een kleine groep ingewijden bevatten, maakt het ingewikkeld om de informatie ervan zomaar openbaar te maken. Deze kennis is zeker niet voor ieders ogen bestemd en wordt beschouwd als heel krachtige informatie die zelfs schadelijk kan zijn voor niet-ingewijden.

Kari’na Indianen

De Surinaamse Indianen volgen de ontdekking met grote belangstelling. Ze zijn een nogal vergeten groep binnen hun land en nu komt er ineens waardevolle informatie aan het licht. Het bijzondere voor Museum Volkenkunde is verder dat deze vondst de ontbrekende schakel is bij het materiaal dat al in het museum aanwezig was: samen met de collectie voorwerpen en de schriftjes vol informatie is de collectie Penard die lang geleden in het museum kwam nu compleet. Op basis van de documenten waarover het museum al beschikte, waren er vermoedens dat er meer moest zijn; en dat is nu gevonden.

Penard broers De Surinaamse broers Arthur(1880-1932) en Frederik Penard(1876-1909) stonden aan de wieg van dit project. Bestudeerden ze aanvankelijk vogels in Guyana, later verleggen ze hun interesse naar de inheemse bevolking. De gedachte dat die inheemse culturen spoedig uit zouden sterven, vormde de drijfveer voor hun systematische wetenschappelijke onderzoek. ‘Er bevinden zich onder de Roodhuiden ook wijsgeeren en het staat nog te bezien of de oorspronkelijke Indiaansche philosophie niet verhevener is, dan de Grieksche’, aldus de Penards. Ze verzamelden voorwerpen, krantenartikelen en informatie van Indiaanse medewerkers en legden versieringsmotieven, taalkundige informatie en prachtige verhalen vast. In 1912 wordt die collectie aan Volkenkunde geschonken.

Het vervolg Op dit moment werkt een team medewerkers aan de ontsluiting van de pas gevonden gegevens. Alles wordt ingevoerd in de computer en komt op die manier digitaal beschikbaar. In augustus gaan medewerkers van Museum Volkenkunde naar Suriname om daar met de Surinaams-Indiaanse gemeenschap te overleggen hoe de gegevens het beste ontsloten kunnen worden en toegankelijk gemaakt voor alle belanghebbenden. Vanaf dinsdag 12 tm 29 april is er in het museum een opstelling met foto’s, voorwerpen en documenten uit de Penard-collectie. Ook het recent gevonden materiaal is te zien. Medewerkers van het museum beantwoorden vragen van bezoekers.

Het stichtingsjaar 1837 maakt Museum Volkenkunde in Leiden tot een van de oudste volkenkundige musea ter wereld. Het beheert anno 2011 meer dan 200.000 voorwerpen en 500.000 audiovisuele bronnen vanuit de hele wereld. Toonaangevend wetenschappelijk onderzoek, spraakmakende publieksprogramma’s en de vele internationale samenwerkingsprojecten maken Museum Volkenkunde tot een van de belangrijkste Europese expertisecentra op gebied van mondiale culturen.

Bron / Copyright:

Nickerie.Net / MVL Leiden

09-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics