Nickerie.Net, woensdag 20 april 2011


Elfjarig basisonderwijs start nieuw schooljaar

Yolanda Ho Asjoe, 20/04/2011

NIEUW NICKERIE - Met de start van het nieuwe schooljaar op 1 oktober, start ook het elfjarige basisonderwijs in het rijstdistrict. In dit kader zijn vier trainers van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling vijf dagen in Nickerie bezig geweest om hoofd- en kleuterleidsters te trainen. Volgens Margo Helberg, een van de ontwikkelaars en trainer, kan na een voorbereidingsperiode van langer dan vijf jaar nu gestart worden met het elfjarige basisonderwijs.

Het gaat het om de vernieuwing van het speel- en werkplan. Het is de bedoeling om de leerkrachten vaardigheden aan te reiken, zodat zij hun werk beter kunnen doen. Deze methode richt zich meer op de vakken taal en rekenen. Tijdens de training is zoveel mogelijk ingegaan op onder andere: de ijsberg “Problemen van lerenden”, basic life skills, Problemen van jongeren gesorteerd naar de BLSE-thema’s, het doel van BLSE, vaardigheden die een kleuter moet bezitten bij bijvoorbeeld het maken van keuzes en agressie. Verder nog empathische vermogen, weerstand bieden tegen seksueel molest en besluitvorming.

Onderwijsinspecteur Roy Katisa zegt dat het de bedoeling is, dat er minder zittenblijvers zullen zijn en dat het aantal drop-outs afneemt. De motivatie van de leerkrachten zal volgens deze een belangrijke rol gaan spelen. “Zij zullen de motor zijn bij de begeleiding van deze vernieuwing binnen het onderwijs.” Volgens Katisa zal de leerkracht daarom een overstijgende kennis van de leerstof moeten hebben bij deze vernieuwing. “Zij moeten weten wat hen te wachten staat.” De training is in de vergaderzaal van Hotel Concord gehouden en is vrijdagmiddag afgesloten.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

20-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics