Nickerie.Net, zondag 24 april 2011


Suriname’s ster komediant ‘Wesje’ was een ware Cultheld

De Surinaamse ster komediant Stephen ‘Wesje’ Westmaas is zaterdagmiddag omgekomen bij een auto-ongeluk. De verreweg populairste Surinaamse stand-up comedian Wesje was onderweg naar een optreden in Suriname’s rijstdistrict Nickerie, toen de auto waarin hij zat naar verluid een klapband kreeg en over de kop sloeg. Wesje was daarbij waarschijnlijk op slag dood.

Klapband

De auto, die vermoedelijk werd bestuurd door top hiphop danser en neef van Wesje, Marlon Stuart, ging volgens verklaringen na de klapband over de kop, sloeg tegen een lantaarn paal en verdween vervolgens ondersteboven in een trens langs de snelweg. Ook Stuart kwam bij de tragedie om het leven. Stuart(a.k.a. Turbo) was leider van de dansformatie ‘Turbo Squad’ die deel uitmaakte van de danscast van de theatervoorstellingen van Wesje. Wesje’s echtgenote, zijn twee-jarig zoontje en een lid van Turbo Squad die ook in de crash-auto zaten, hebben het ongeluk weliswaar gewond overleeft.

Succesvol

De succesvolle cabaretier was bezig aan een tour met zijn derde en nieuwste theaterproductie ‘Iedereen plat’, waarmee hij binnenkort ook naar Nederland zou afreizen. Er waren al voor een hele maand van 6 mei tot en met 4 juni voorstelling dwars door Nederland geboekt. Zijn eerdere productie ‘Wes for Pres’, waarmee hij het vorig jaar ook door Nederland ging, waren allemaal uitverkocht. Wesje wordt door menigeen beschouwd als het grootse cabaret talent die Suriname heeft gekend, na Jorgen Raymann. Westmaas zette met zijn smaakvolle optredens na het tijdperk ‘Raymann’ stand-up comedy als podiumkunst weer op de kaart in Suriname.

Cultheld

Er ontstond een ware rage van stand-up comedians die Suriname in ijltempo na elkaar bezochten. Daarbij behoren Jorgen Raymann zelf, Roué Verveer, Najib Amhali, Howard Komproe, Jeffrey Spalburg, Murth Mossel, Dwight Frijmersum, Bob Mc Laren, Jandino Asporaat, maar ook de Surinaamse Clifton Braam, die bijna allemaal met Westmaas op het podium hebben gestaan als onderdeel van het jaarlijkse ‘Big Comedy Jam’ evenement in Suriname sinds 2007. Zijn eigen shows waren avond na avond uitverkocht en werden telkens weer honderden fans die geen kaartje kondigen bemachtigen, teleurgesteld. Zelfs dat haalde het nieuws en wist Wesje dit op vernuftige wijze in zijn optredens te verwerken. Westmaas groeide uit tot een ware Surinaamse cultheld en was bezig Nederland te veroveren.

Op Aruba heeft hij kort geleden ook succesvolle optreden gehad. Wesje spraak ooit eens in een interview de wens uit, op het podium van het Apollo theather in New York, het walhalla van de comedy, te mogen staan. Deze wens zal voor Wesje met zijn tragisch heengaan, helaas nooit uitkomen. De verslagenheid in Suriname, waar het nieuws als een bom insloeg, is enorm. Intussen hebben ook Jorgen Raymann en Quintis Ristie hun ontzetting over Wesje ontvallen via hun Facebook pagina laten weten.

Hieronder een van Wesje’s hilarische optredens, waarbij hij het populaire typetje ‘Tommy Krusnadath’ neerzet:

 

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net//Netlog

23-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics