Nickerie.Net, zondag 24 april 2011


Geen verband tussen koffie en hogere bloeddruk

Koffie drinken is helemaal niet zo slecht voor je als tot nu toe werd gedacht. Het zou de bloeddruk verhogen en dat is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar een omvangrijke studie van meerdere onderzoeken naar het effect van koffie, wijst anders uit.

Je kunt met gemak 5 koppen koffie drinken zonder dat het effect heeft op de bloeddruk. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarin 6 studies zijn bekeken. In totaal hebben 170.000 mensen aan de studies deelgenomen; een groot aantal van hen werd 33 jaar lang gevolgd.

Slechts 20% ontwikkelde een hoge bloeddruk, maar de kans hierop was niet hoger bij degenen die dagelijks meer dan vijf kopjes koffie dronken vergeleken met deelnemers die heel weinig koffie dronken.

Dat bewijst volgens de onderzoekers dat veel koffiedrinken de bloeddruk niet verhoogt. Opvallend was dat de mensen die tussen één en drie kopjes koffie dronken zelfs iets meer kans op hoge bloeddruk hadden dan de andere deelnemers. De onderzoekers hebben hier geen verklaring voor.

Professor Lawrence Krakoff van het Mount Sinai Medical Center in New York denkt niet dat koffie een risicofactor is voor een hoge bloeddruk. ‘Maar als mensen die meer dan 12 kopjes drinken en niet kunnen slapen, kan dit wel schadelijk zijn voor de gezondheid.’

Onderzoeker Liwei Chen, verbonden aan de Louisiana State University: ‘Het is een ingewikkelde kwestie, aangezien cafeïne niet op iedereen dezelfde werking heeft. Mensen met een andere genetische achtergrond kunnen anders reageren op koffie. Voor de een kan het veilig zijn hier veel van te drinken, voor anderen is het gevaarlijk.’

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net//Daily Mail

23-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics