Nickerie.Net, zondag 24 april 2011


Indiase goeroe Sai Baba overleden

NEW DELHI - Een van de bekendste Indiase spirituele leiders, Satya Sai Baba, is zondagmorgen overleden in een ziekenhuis in zijn geboorteplaats Puttaparthi. Dat hebben artsen zondag bekendgemaakt.

Sai Baba Sai Baba Foto: ap

De vermoedelijk 84-jarige Sai Baba heeft miljoenen volgelingen in meer dan honderd landen, onder wie regeringsleiders, zakenlui en bekende sporters. Naar verluidt kon hij doden tot leven roepen. De Indiase premier Manmohan Singh sprak in een reactie op het overlijden van zijn beroemde landgenoot van een „onherstelbaar verlies”.

Ook in Nederland heeft de hindoeleider aanhangers. Sai Baba stond bekend om zijn oranje kleding, wilde haardos en de wonderen die hij volgens zijn volgelingen heeft verricht.

Hij was begin april opgenomen in een ziekenhuis in Puttaparthi, dat in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh ligt. Sai Baba kampte met ademhalingsproblemen en nierfalen. Hij werd aan de beademing gelegd en en kreeg dialyse. De laatste weken leek hij wat te zijn opgeknapt. Maar zondagmorgen werd een hartstilstand hem alsnog fataal.

„Bhagwan Sri Satya Sai Baba is niet langer onder ons in fysieke zin”, zo bevestigde de directeur van het ziekenhuis in een verklaring het overlijden van de spirituele leider, aldus dagblad The Hindu. „Hij verliet zijn aardse lichaam op 24 april 2011 om 7.40 uur in de morgen.”

Duizenden mensen kwamen naar het ziekenhuis nadat het nieuws over de dood van Sai Baba naar buiten was gebracht. In de afgelopen dagen had zich al een menigte verzameld die bad voor herstel van de geestelijke. De autoriteiten in Puttaparthi en de organisatie van Sai Baba hebben gemeld dat het lichaam van de overledene maandag en dinsdag in een hal te zien zal zijn, voorafgaand aan zijn uitvaart.

Naar verwachting zullen vele duizenden mensen in de komende dagen naar Puttaparthi reizen om de laatste eer te bewijzen aan Sai Baba.


Sai Baba was omstreden goeroe

NEW DELHI - De Indiase goeroe Sathya Sai Baba had in de gehele wereld volgelingen, maar was omstreden. De man met de wilde haardos, meestal in een eenvoudig oranje gewaad gehuld, beschouwde zich als de reïncarnatie van de in 1918 overleden heilige en goeroe Shirdi Sai Baba en stichtte gratis scholen en universiteiten. Naar zijn ashram in India kwamen jaarlijks honderdduizenden mensen.

Sai Baba Sai Baba (Foto: epa)

Critici beschuldigden hem er onder meer van dat zijn vele zogenaamde wonderen goocheltrucs waren en stelden zijn claim van almacht en alwetendheid aan de kaak. Ook zouden jonge mannelijke volgelingen en studenten van door Sai Baba geleide scholen slachtoffer van seksueel misbruik zijn geweest en weigerde de goeroe daartegen op te treden.

Volgens de website van zijn Nederlandse volgelingen zijn er in ons land ongeveer 25 Sathya Sai-centra. Hoeveel mensen die centra bezoeken, is onduidelijk. De psycholoog Piet Vroon publiceerde begin jaren negentig columns in de Volkskrant over hem, die aanvankelijk redelijk positief waren, maar een steeds kritischer toon aansloegen. Na een bezoek met een IKON-ploeg aan de ashram twijfelde Vroon aan de Indiase afkomst van de goeroe. Hij leek meer op een Afrikaan.

Sai Baba was op 23 november 1926 als Sathya Narayana Raju Ratnakaram in een lemen hut in het dorp Puttaparthi, nu in de centrale deelstaat Andhra Pradesh, geboren. Zijn ouders waren arme boeren. Volgens zijn volgelingen was al snel te zien dat hij buitengewone gaven had. Hij toverde bijvoorbeeld snoepjes en pennen uit lege tassen van medeleerlingen. Ook kon hij het niet verdragen dat dieren leden.

Op 23 mei 1940 riep de puber zich uit tot reïncarnatie van Shirdi Sai Baba. een geestelijk leraar die vele wonderen zou hebben gedaan en kort voor zijn dood in 1918 zou hebben gezegd dat hij in 1926 in een dorp in Andhra Pradesh opnieuw zou worden geboren. Sai Baba ging van school en keerde terug naar zijn geboortedorp. Daar gaf hij mensen raad en zou hij diverse wonderen hebben verricht.

Sai Baba beweerde geen verlangens te kennen. In zijn leer legde hij de nadruk op het dienen van de medemens en op de waarden waarheid, liefde, rechtschapenheid, vrede en geweldloosheid. Omdat steeds meer mensen naar Puttaparthi trokken, stichtte hij in 1950 bij het dorp de ashram (religieus ontmoetingspunt) Prasanthi Nilayam (verblijfplaats van de volmaakte vrede). In de loop der jaren is die ashram steeds meer uitgebreid. Er staan nu scholen, twee ziekenhuizen en een modelzuivelbedrijf. Ook zijn er een vliegveld en een groot stadion.

Sai Baba reisde veel door India om toespraken te houden, tempels in te zegenen en scholen te openen. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald.


Sathya Sai Baba (23 november 1926 - Puttaparthi, 24 april 2011)

 

Sathya Sai Baba Sai Baba op posters langs een straat in India

Sathya Sai Baba was een populaire en controversiële[1] Indiase goeroe met volgelingen en honderden Sathya Sai Centra over de hele wereld.

Jeugd en beginjaren

Sathya Sai Baba werd geboren in een arm landbouwersgezin, als zoon van Pedavenkappa Raju en Easwaramma. Sathya Sai Baba had meerdere zussen en een oudere broer, Seshama Raju, en een broertje, R. V. Janaki Ramaiah.[2][3] In zijn veertiende levensjaar proclameerde Sathya Narayana de reïncarnatie te zijn van de Indiase heilige/goeroe/fakir Shirdi Sai Baba. Toen al deed hij expliciete beweringen over zijn goddelijkheid. Een van zijn uitspraken is dat hij de fundamenten van rechtschapenheid en universele liefde komt herstellen. In zijn jonge jaren kreeg hij de naam "kleine Goeroe" (Biddalaguru) en "Brahmajnani" (kenner van de universele waarheid). In één van zijn toespraken in 1963 verklaarde Sathya Sai Baba dat hij de reïncarnatie van Shiva en Shakti is.[4] Tijdens dezelfde toespraak vertelde hij dat Shirdi Sai Baba een reïncarnatie van Shiva was en dat zijn toekomstige reïncarnatie Prema Sai Baba de incarnatie van Shakti zal zijn. Deze boodschap herhaalde hij in 1976.[5] Een van zijn trouwe aanhangers toen was de Maharadja van Venkatagiri. In de jaren zestig begon zijn aanhang onder niet-Indiase volgelingen te groeien. De schattingen van het aantal volgelingen heden ten dage variëren van tien miljoen tot om en nabij de 50 miljoen. Hij is slechts één keer in het buitenland geweest, toen hij in 1968 een reis maakte naar Oost-Afrika (o.a. Oeganda en Tanzania).  

Leer

Sai Baba beweerde vrij van verlangens te zijn en predikte een strenge moraal. Zijn leer legt de nadruk op dienstbaarheid, (Love All, Serve All - Heb allen lief, dien iedereen, en Help Ever, Hurt Never - Help immer, kwets nimmer)) en op de vijf menselijke waarden Sathya (waarheid), Prema (liefde), Dharma (rechtschapenheid), Shanti (vrede) en Ahimsa (geweldloosheid). Hij zei dat hij niet gekomen was om een nieuwe leer te brengen[6], maar om rechtschapenheid (dharma) opnieuw te vestigen.[7] Hij heeft scholen en universiteiten gesticht[8][9], waarvan het merendeel gratis[10][11], en een aantal grote ziekenhuizen, waar gratis gecompliceerde operaties worden verricht.[12] Ook heeft hij miljoenen mensen kosteloos van goed drinkwater voorzien.[13][14]In 1960 maakte hij bekend dat hij nog 59 jaar in dit lichaam zou leven. [15] Het zijn er uiteindelijk ruim 50 geworden. Sai Baba overleed, 84 jaar oud, vroeg in de ochtend van 24 april 2011, in een ziekenhuis in het zuiden van India, waar hij sinds begin van die maand kunstmatig werd beademd en gedialyseerd.  

Ashrams en instituten

Het Sri Sathya Sai Super Speciality Hospital in Whitefield nabij Bangalore, waar gratis specialistische zorg en operaties worden verschaft

De Satya Sai Central Trust organisatie onder supervisie van Sai Baba heeft twee ashrams: Brindavan in het plaatsje Whitefield (soms Kadugodi genoemd) bij Bangalore en een grote ashram in zijn geboortedorp Puttaparthi, genaamd Prashanti Nilayam. Beide ashrams zijn toeristisch goed bereikbaar. Het oorspronkelijk primitieve, geïsoleerde en arme geboortedorp is nu uitgegroeid tot een stadje, dankzij zijn aanhang en aantrekkingskracht.

Sai Baba was het boegbeeld van de wereldwijde Sathya Sai Organisatie. Dit is de officiële tak van de nieuwe religieuze beweging die door Sai Baba geïnspireerd is. In 1972 is de Sathya Sai Central Trust opgericht. Deze is betrokken bij liefdadigheidsprojecten zoals de watervoorziening in Andhra Pradesh en Tamil Nadu.

In Puttaparthi zijn diverse Sai Baba-instituten gesticht: scholen voor jongens en meisjes, een ziekenhuis, een museum, een uitgeverij en een vliegveld. Het ziekenhuis is ook gespecialiseerd in het uitvoeren van openhartoperaties. Alle ziekenhuisbehandelingen worden kosteloos uitgevoerd. Ook in Whitefield bij Bangalore is een gratis "Super-Speciality Hospital"[16] voor o.a hartoperaties gesticht.

Het Sathya Sai Central Trust is één van de grootste ontvangers van buitenlandse donaties in India. Met de inkomsten worden de ashrams en andere projecten gefinancierd.  

Wonderen

Omtrent de persoon van Sai Baba doen vele verhalen, anekdotes en getuigenissen de ronde over wonderen en bovennatuurlijke verschijnselen. Voorbeelden van deze wonderen zijn het materialiseren van kleine voorwerpen en het uit het niets laten verschijnen van vibhuti (heilige as) op zijn afbeeldingen. De wonderen maakten geen deel uit van zijn leer. 'Wonderen zijn mijn visitekaartje,' aldus de goeroe, die beweerde dat wonderen slechts een uiting van zijn goddelijke natuur zouden zijn en dat ze niet het resultaat waren van een ascese of meditatie verkregen siddhi (wonderbaarlijk vermogen).[17] Volgens critici waren de "materialisaties" echter op zijn best goocheltrucs.

Volgens toegewijden produceerde Sai Baba ook voor volgelingen in de ashram regelmatig as en geschenken, met name ringen, medaillons en horloges, die hij beweerde te hebben gematerialiseerd. Naast dit materialiseren van vibhuti voor zijn bezoekende devotees zijn er over de hele wereld aan devotees locaties bekend waar op onverklaarbare wijze permanent amrit (nectar), as of kumkum uit zijn afbeeldingen voortkomt. Volgens critici ging het hierbij eveneens om trucs, en soms zelfs regelrecht bedrog.  

Populariteit

Sathya Sai Baba had zowel in India als daarbuiten volgelingen. De voormalige Indiase president Dr. A. P. J.Abdul Kalam en voormalige minister-president Atal Bihari Vajpayee[18][19] hebben Sai Baba in zijn ashram in Puttaparthi bezocht ter gelegenheid van diens verjaardag. De voormalige minister-president Atal Bihari Vajpayee geldt een uitgesproken volgeling van Sai Baba en ondertekende ooit zelfs een open brief ter verdediging van Sai Baba. Buiten India zouden onder andere Goldie Hawn en Isaac Tigrett (oprichter van de horeca-keten Hard Rock Cafe) tot zijn volgelingen behoren.

Sinds 2000 nam het aantal westerse volgelingen, met name in Nederland en Scandinavië, sprongsgewijs af na negatieve publiciteit rond de persoon van de goeroe.  

Sai Baba Centra

Over de hele wereld zijn er Satya Sai Baba Centra die zich primair bezig houden met zijn leringen en het zingen van bhajans (devotionele liederen). In Nederland zijn er in de meeste steden groepen en centra gevestigd die zich ook voornamelijk bezighouden met het bestuderen van de leringen van de grote godsdiensten en die van Sai Baba, het zingen van bhajans en het verrichten van onbaatzuchtig liefdadigheidswerk, seva genoemd. De activiteiten worden per centrum meestal één maal per week georganiseerd.  

Kritische notities

Satya Sai Baba was omstreden.[20] Kritiekpunten waren onder meer:

Claims van alwetendheid en almacht worden in een studie van de Canadese scepticus Dale Beyerstein sterk betwijfeld. Verrichten van wonderen door middel van goocheltrucs; al meer dan dertig jaar verkondigd door de Indiase scepticus Basava Premanand. Sinds het jaar 2000 vormden ongewenste seksuele intimiteiten het belangrijkste kritiekpunt; daarbij ging het met name om beschuldigingen van intimiteiten met jonge mannelijke volgelingen en studenten van door Sai Baba geleide scholen. Dergelijke beschuldigingen werden ook al eerder, in 1976, door de Amerikaan Tal Brooke ge-uit in zijn boek Avatar of the Night. Ze werden in 1992 herhaald in een artikel in de HP/De Tijd (De Wonderdoener; 31/1/1992 pp. 46–50).

In de jaren negentig woedden er heftige debatten over Sathya Sai Baba in de Nederlandse media, met name in de Volkskrant, naar aanleiding van columns van dr. Piet Vroon, die tamelijk positief begonnen maar allengs steeds kritischer werden. Vroon deed ook kritisch verslag van een reis die hij op verzoek van de IKON naar de Sai Baba's ashram had gemaakt.[21] Kritische artikelen verschenen in Nederland verder in het dagblad Trouw (6 september 2000), op de site van Skepsis en in het New Age tijdschrift Spiegelbeeld. Een artikel door de journalist Sacha Kester dat onder de titel "Ticket naar Nirvana" verscheen in de Volkskrant van 7 januari 2003, beschreef Sathya Sai Baba als een goed voorbeeld van een oplichter in de gedaante van een goeroe. De Deense staatstelevisie Danmarks Radio maakte een uiterst kritische documentaire onder de titel "Seduced by Sai Baba". En ook de BBC liet zich, met een eigen documentaire, niet onbetuigd. Deze is onder andere uitgezonden door BBC World Service. Op 4 december 2000 meldde het tijdschrift India Today in een voorpagina-artikel getiteld "A God Accused" dat "...controversy could well be Sai Baba's middle name. He has been dogged by various kinds of allegations in the past, though none of them have ever been proven."

Sommige voormalige volgelingen beschuldigden Sai Baba van het aanranden en misbruiken van jongens en jonge mannen. Volgens verschillende critici zijn de getuigenissen en de vele geruchten omtrent seksueel misbruik nooit onderzocht. Bovendien ontstond er internationaal en ook in Nederland een netwerk van kritische voormalige volgelingen die de publiciteit zochten om anderen te waarschuwen voor wat zij ervoeren als misdaden en bedrog (zie www.exbaba.nl)

Reactie op aantijgingen

Tegen deze aantijgingen is in 2007 door astrofysicus professor dr G. Venkataraman, van 1996-1997 vice-chancellor van Sathya Sai Baba's Universiteit in Puttaparthi, een artikel[22] geschreven dat ingaat op de belangrijkste punten van kritiek. Ook heeft hij in aanvulling hierop op 20 oktober 2010, bij gelegenheid van het 70-jarig jubileum van Sathya Sai Baba's proclamatie als geestelijk leider, op het world wide web een 30-delige videoserie het licht doen zien[23], waarin hij dieper inging op Sai Baba's belangrijkste leringen en werken.


Referenties

 1. Op 4 december 2000 meldde het tijdschrift India Today in het voorpagina-artikel genaamd "A God Accused" dat "[..] Controversy could well be Sai Baba's middle name. He has been dogged by various kinds of allegations in the past-though none of them has ever been proven."
 2. (en) Sathya Sai Baba's younger brother dies, The Times of India, 18 oktober 2003
 3. (en) Sathya Sai Baba's brother dies, The Hindu, 18 oktober 2003
 4. (en) Shiva Shakthi, Gurupournimadag, 6 juli 1963, (Sathya Sai Baba, Sathya Sai Speaks III 5, 19.)
 5. http://www.sathyasai.org/discour/1963/d630706.htm Shiva Shakthi], Gurupournimadag, 6 juli 1963, (Sathya Sai Baba, Sathya Sai Speaks III 5, 19.)
 6. "...So none has to give up his religion or deity, but through them worship the one God in all. I have come not to disturb or destroy but to confirm and vindicate everyone in his own faith." Interview with journalist - September 1976 Interview Sathya Sai Baba door R.K. Karanjia van Blitz Magazine
 7. "... (the) Atma principle assumes a form from time to time for the sake of redeeming the world and establishing righteousness" (Sanathana Sarathi Sept. 1989. p. 229f en Sathya Sai Speaks Vol. 22, p. 182)
 8. Sathya Sai schools and institutes
 9. video over scholenprojecten
 10. Sri Sathya Sai higher secondary school
 11. Sri Sathya Sai University
 12. Sri Sathya Sai Medical Trust
 13. Drinkwaterprojecten
 14. Water projects: Chief Minister all praise for Satya Sai Trust
 15. Sathya Sai Speaks, volume I: Sathya Sai Geetha
 16. (en) Sai Medical Institutions
 17. (en) Interview with journalist - September 1976 Interview Sathya Sai Baba door R.K. Karanjia van Blitz Magazine
 18. (en) A 5-point recipe for happiness, The Hindu, 24 november 2006
 19. (en) Warm welcome to PM at Puttaparthi, The Hindu, 12 februari 2004
 20. India Today schreef op 4 december 2000 in "A God Accused" dat "As of now, there are no complaints that have been filed in India... Controversy could well be Sai Baba's middle name. He has been dogged by various kinds of allegations in the past-though none of them has ever been proven."
 21. Sinterklaas in India, door Piet Vroon, Skepter 6, maart 1993
 22. (en) God, the avatar and the doubting Thomas (engelstalig) (PDF)
 23. Videoserie over Sai Baba's leven en werk

Externe links

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Wiki

24-04-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics