Nickerie.Net, maandag 16 mei 2011


Minister Boedhoe vs corrupte douniers

Paramaribo - Minister Boedhoe, van Financiën, heeft te kennen gegeven, dat douaniërs die over de schreef zijn gegaan door mee te werken aan het onderfactureren van dure auto’s en daardoor de Staat voor miljoenen zouden hebben benadeeld, ontslagen zullen worden. Boedhoe wil de naam van officier(en) om dan drastisch te kunnen ingrijpen. We willen de minister alvast adviseren haar borst behoorlijk nat te maken. Ze moet niet denken, dat het een gemakkelijke klus wordt daar te gaan opruimen. Daar moet je Margareth Thatcher voor zijn en we weten niet of die ,,kleine’’ Boedhoe zoveel haren op haar tanden heeft. 

Bij de douane wordt er al decennialang gerommeld en de tyuku’s, die worden gegeven aan bepaalde douaniers vormen vaak een forse additie op het salaris, wat maakt dat de heren en dames in bigi wagi’s kunnen rijden en huizen bewonen, waar je met een eerlijk verdiend salaris nooit aan zou kunnen denken. Het is al jaren een cultuur bij dit korps om te rommelen met de invoerrechten en accijnzen en velen zijn er stinkend rijk van geworden. Het gaat vaak om heel veel geld, dat een handelaar kan besparen als hij de zaak met een lekkere tyuku kan afdoen. En de douanier wordt er natuurlijk altijd beter van, terwijl de Staat flink wordt benadeeld.

Boedhoe moet weten, dat in 1996 kort na de verkiezingen het gehele kantoor van de douane in De Nieuwe Haven de fik in ging. Weet ze waarom dat gebeurde ? Ze mag tweemaal raden. Boedhoe moet weten, dat het al jaren een één-tweetje is tussen bepaalde douaniers en bepaalde handelaren, die gewoon maffia-praktijken er op na houden. Als ze denkt daarin te moeten gaan wroeten zal ze zeker in een pantserwagen moeten gaan rijden. De belangen zijn namelijk heel erg groot en het gaat om vele miljoenen in dollars of euro’s. De minister moet heel goed weten waar ze aan begint. 

In het verleden zijn er consultants uit het buitenland gehaald om te bezien of de inkomsten uit de indirecte belastingen zouden kunnen worden opgevoerd. Al spoedig bleek dat wel zeker zo te zijn, alleen moest men dan eerlijker te werk gaan. Dat wilde toen zeggen dat een groot deel der douaniers eruit zou moeten vliegen, want zij maakten nyan voor zichzelf en benadeelden de Staat. Het werk van de consultants werd op allerlei manieren onmogelijk gemaakt en die vertrokken na enige tijd. Bij de grote douanestaking tijdens de regering-Venetiaan werd er door bepaalde douaniers doorgewerkt. Minister Hildenberg merkte gelijk, dat de inkomsten vooral uit de handel van tweedehandse auto’s uit Japan tijdens de staking fors waren toegenomen. Een bepaalde handelaar wenste zijn auto’s niet in te klaren en prefereerde te wachten tot na de staking, want hij moest op zijn zeer corrupte mati wachten. Dat ging mooi niet door en hij moest het juiste bedrag aan invoerrechten, accijnzen en omzetbelasting neertellen. Toen werd wederom het bewijs geleverd, dat corruptie manifest is bij deze dienst.

Vele regeringen zijn gekomen en gegaan en steeds weer kon het mes niet gezet worden in dit korps en de rotte appels eruit geflikkerd worden.  Dit komt omdat er zo velen binnen de politiek zijn, die ook zakelijke belangen en vertakkingen hebben, die weleens geholpen zijn in de haven of aan de grensposten door een corrupt lid van de douane. En wanneer je in de politiek zit en je weleens geholpen bent om je dure auto te importeren op een ondergefactureerde waarde, dan ga je toch niet in het offensief tegen je buddy bij de douane? Dan zal je er alles aan doen om Boedhoe terug te fluiten.

En ook binnen de politiek zijn er bevriende handelaren, die bij de douane hebben gerommeld en in verkiezingstijd zwaar middelen in de propagandakas hebben gestort. Deze handelaren hebben er geen enkele baat bij, dat douaniers gaan babbelen over wie en wanneer ze hebben geholpen ten nadele van de Staat. Boedhoe moet weten, dat de macht en kracht van het kapitaal heel ver strekt en dat haar leven heel zuur kan worden gemaakt als ze teveel “diekt”.  We zijn het roerend met haar eens, dat er wat moet worden gedaan om de inkomsten van de overheid binnen de indirecte sfeer te verhogen, maar ze moet wel heel doordacht te werk gaan en daarbij de volle ondersteuning binnen het kabinet hebben. Heeft ze dat niet, dan is het vechten tegen de bierkaai. Veel succes, Wonnepop.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/De West

16-05-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics