Nickerie.Net, dinsdag 17 mei 2011


EU-ruzie remt injectie ACP-bananen

Eric Mahabier, 16/05/2011

DEN HAAG - Interne problemen in de Europese Unie (EU) maken dat de bananenproducerende en -exporterende landen van de Afrikaanse Caribische en Pacifische landen (ACP) niet kunnen beschikken over de beloofde 190 miljoen euro.Het Europees Parlement en de Europese Raad van Ministers bevinden zich al geruime tijd niet op ťťn lijn over de begroting van de EU.

De ministerraad beloofde in 2009 de betreffende ACP-landen, waaronder Suriname, deze miljoeneninjectie. Hiermee kunnen ze onder andere hun concurrentiepositie versterken als straks de Europese markt volledig toegankelijk zal zijn voor bananen uit de gehele wereld. Het Europees Parlement en de ministers kunnen het maar niet eens worden over deze uitgaven.

De ACP-landen hebben regelmatig krachtig hun stem laten horen over het maar niet nakomen van deze toezegging. Op initiatief van Suriname hebben de bananenproducerende en -exporterende lidlanden zaterdag in Boedapest, Hongarije, doordringend gelobbyd bij Europa. Een parlementaire delegatie onder leiding van Rabin Parmessar woont in Boedapest de 21ste vergadering bij van de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly. Parmessar kreeg daarmee de bananenkwestie op de agenda van de vergadering van de werkgroep Economische ontwikkeling FinanciŽn en Handel.

Het initiatief van Suriname resulteerde in eerste instantie in een voorbereidende vergadering van de ACP Bananen Werkgroep (BWG). Aanwezig waren de ACP-vertegenwoordigers van Suriname, St.Lucia, St.Kitts and Nevis; St.Vincent & Grenadines; Ghana, Jamaica en Kameroen en een expert van het ACP-secretariaat. De voorzitter van de BWG, Owono Kono (Kameroen), dankte Suriname voor het bijeenbrengen van deze voorbereidende vergadering. Volgens Kono demonstreert deze bijeenkomst de eenheid in de groep aan de Europese Unie. De BWG heeft een gezamenlijke strategie bepaald, om de bezorgdheid van de ACP -lidstaten te uiten over het uitblijven van de toegezegde bananenafspraken.

Tijdens deze werkbijeenkomst werd door Parmessar nadrukkelijk opgemerkt dat krachtige politieke statements dienen te worden gemaakt waarbij Europa opgeroepen wordt om hun toezeggingen aan de ACP terstond na te komen. Op voorstel van Parmessar heeft de BWG bepaald dat in deze fase niet ingegaan zal worden op de interne problemen die er bestaan tussen het Europese Parlement en de Europese Raad van Ministers. De BWG houdt zich vooralsnog buiten deze interne problemen en vindt dat Europa de toezegging gewoon moet nakomen.

In de gemeenschappelijke vergadering van de ACP en de EU-commissie Economische Ontwikkeling, FinanciŽn en Handel heeft de BWG-voorzitter Europa wederom opgeroepen alvast een tranche van 75 miljoen euro ter beschikking te stellen. De oproep is reeds in maart in Brussel gedaan, maar Europa heeft hierop nog niet gereageerd. De BWG wil vandaag tijdens de plenaire meeting van de joint-vergadering wederom interventies plegen.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

16-05-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics