Nickerie.Net, dinsdag 17 mei 2011


Girjasing: Aanval Bouterse door aversie tegen VHP

16/05/2011

Paramaribo - De aanval van president Desi Bouterse op VHP-assembleelid Radjkoemar Randjietsingh heeft er alles mee te maken dat de regeringsleider een aversie heeft tegen de VHP, omdat deze partij twee pogingen van de NDP om samen te werken heeft afgewezen. Althans, hiervan is VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing overtuigd.

Bouterse gaf tijdens zijn toespraak in de assemblee donderdag aan dat Randjietsingh in de militaire periode minister is geweest. “Met de manier waarop hij dat zei, was het duidelijk dat hij wilde doen overkomen dat Randjietsingh een minister van de militairen was, maar daarmee haalt hij de situatie uit zijn context”, zegt Girjasing.

Randjietsingh was in de periode ‘85/’86 minister van Landbouw Veeteelt en Visserij. “Dat was toen de militairen totaal waren vastgelopen en zochten naar hulp bij de politieke partijen, de vakbeweging en het maatschappelijk middenveld”, licht Girjasing toe. Toen is in verband met het democratiseringsproces een kabinet gevormd, waarbij zowel de militairen als de vakbeweging, politieke partijen en het bedrijfsleven vertegenwoordigers afleverden om minister te worden. “Dus Randjietsingh was er namens de politiek”, plaatst Girjasing de zaak in perspectief.

Hij is niet verrast door de suggestieve uitspraak van Bouterse. Immers heeft de president volgens het assembleelid reeds geruime tijd zijn vizier op de VHP gericht. Dit zou ingegeven zijn door het feit dat de VHP nu reeds twee keer Bouterse nul op het request gaf bij pogingen van zijn partij - de NDP - om samen te werken. De eerste keer was in 1981. Toen werd toenmalig VHP-voorzitter Jagernath Lachmon benaderd. Girjasing: “Tijdens een gesprek op 26 februari 1981, bij Ramdien Sardjoe thuis, heeft Lachmon laten weten dat hij niet afwijzend staat tegen de zaak, maar als voorwaarde heeft dat de NPS en de KTPI er ook bij moeten zijn.” De militairen dropen af en lieten niets meer van zich horen. De tweede keer was na de verkiezingen van vorig jaar. Toen liet voorzitter

Sardjoe weten dat ook hij niet afwijzend staat tegen samenwerking, maar dat een president die gedragen wordt door het volk leiding moet geven. Daarop liep het spaak. “Dus de VHP heeft hem nu reeds twee keer laten staan en hij vindt dat niet leuk. Vandaar dat hij nu een aversie heeft tegen de VHP”, legt Girjasing uit. Hij wijst er in dit verband op dat VHP’ers meer dan personen uit welke partij dan ook van hun posten worden verwijderd. Zowel toppers als lager kader. “Je moet het nagaan, dan zul je het merken”, beweert Girjasing stellig.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

16-05-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics