Nickerie.Net, woensdag 18 mei 2011


Guyana rondt miljoenenovereenkomst rijstexport met Venezuela af  

Geplaatst: 17/05/2011

Paramaribo -  De regering van Guyana heeft een gigantische rijstdeal van US$ 48 miljoen gesloten met Venezuela. De verwachte rijstproductie van 2011 wordt geschat op 400.000 ton. Landbouwminister Robert Persaud onthulde op een bijeenkomst dat het laatste contract voor 30.000 metrieke ton witte rijst aan de VS goed was voor US$ 800 per metrieke ton, terwijl voor 50.000 metrieke ton padie aan dit land US$ 480 per ton is verdiend. Ondanks de zware regens in de eerste twee maanden, wordt de jaarlijkse productie vrij hoog ingeschat. Verwacht wordt dat de eerste verschepingen naar Venezuela nog van de maand plaats zullen vinden.

De betalingen naar de boeren toe komen rechtstreeks van het Petro Caribe-fonds van Venezuela. Deze laatste overeenkomst is tot nu toe de vierde in een rij die president Bharrat Jagdeo en zijn Venezolaanse counterpart Hugo Chavez zelf hebben afgewikkeld. Venezuela is tot nu tot heel tevreden met de leveringen van buurland Guyana.

De Guyana Rice Development Board (GRDB) heeft boeren opgeroepen om zich te verenigen tot een exportblok van rijst. Volgens minister Persaud heeft de markt van Venezuela zich goed ontwikkeld. Terwijl Guyana binnen Caricom en andere internationale markten probeert zijn marktaandelen te behouden, zullen er ook inspanningen gedaan worden om de agrarische sector te diversifiŽren. De rijstovereenkomst van Guyana met Venezuela, is tot nog toe de grootste leveringsdeal.
 

Danny Jibodh

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Dagblad Suriname

18-05-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics