Nickerie.Net, woensdag 18 mei 2011


Telecomproviders machteloos tegen BlackBerry-diefstal   

Geplaatst: 17/05/2011

Paramaribo -  De simkaart blokkeren, misschien overzetten op een nieuwe. Dat is het enige dat de telecomproviders in Suriname voor je kunnen doen. Digicel gaat nog een stapje verder. Maar die stap is drastisch. Als de klant zeker weet dat de BlackBerry is gestolen, kan hij na het overhandigen van het IMEI- en PIN-nummer het toestel blokkeren. De dief kan met dat toestel nooit meer BlackBerry-service krijgen.

‘Het enige dat we kunnen doen, is het nummer laten blokkeren’, zegt een medewerker van de afdeling klantenservice van Uniqa. Maar zij geeft daarnaast enkele nuttige tips. ‘U moet na een diefstal of verlies naar de politie en een verklaring vragen. Met dat document moet u alle cellshops vragen om je te melden wanneer zij het gestolen toestel tegenkomen. Veel mensen hebben op die manier hun telefoon teruggevonden.’

‘We kunnen alleen het nummer blokkeren. Dat is het’, legt een Telesur-werknemer uit. ‘We kunnen het toestel niet ‘wipen’ of blokkeren.’ Bij Digicel doen ze iets meer. Met het IMEI – en PIN-nummer wordt het toestel voor altijd onbruikbaar voor BlackBerry-service gemaakt. Maar de combinatie van IMEI- en PIN-nummer is nodig.
Het komt erop neer dat de providers Telesur, Uniqa en Digicel niet veel kunnen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld de telefoon niet ‘wipen’ (alle gegevens op afstand wissen), of simpelweg het toestel afgrendelen met een password. Wat voor nachtmerries krijgt u

 niet als een vreemde in al uw privézaken een kijkje kan nemen.
De providers doen het niet, maar de makers van de BlackBerry wel. Op elk toestel verschijnt er de laatste tijd een schild met het BlackBerry-teken op (BlackBerry protect). Klik daarop en installeer die applicatie. Registreer (net als bij facebook) en je hebt nu volledige controle over je smart telefoon. Als die eens gestolen wordt, kan de gebruiker op de BlackBerry website via GPS zien waar het toestel is. Er kunnen ook teksten en ‘loud rings’ naar het toestel worden geseind. Verder kan je gegevens op afstand opslaan of simpelweg het toestel blokkeren of ‘wipen’. Dit alles vanachter de pc of laptop.
 

Gregory Rijssen

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/Dagblad Suriname

18-05-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics