Nickerie.Net, zaterdag 21 mei 2011


Ronny Brunswijk: ‘Meeste criminelen inderdaad marron’

Eliézer Pross, 20/05/2011

Paramaribo - “Ik ben zelf gaan kijken in cellenhuizen. Ik heb zelf gezien dat de meeste criminelen die opgesloten worden, boslandcreool zijn”. A Combinatie- en coalitieparlementariër Ronny Brunswijk heeft gisteren zijn teleurstelling geuit hierover tegenover journalisten na zijn spreekbeurt tijdens de 2e ronde van de Algemene Politieke Beschouwingen in De Nationale Assemblee (DNA).

Hij reageerde op vragen over hoe hij omgaat met de hoge mate van stigmatisering die tegenwoordig alom gepaard gaat met zorgen over criminaliteit.Zelfs kan hij niet exact aangeven wat de precieze oorzaak is. “De regering moet nagaan of het door armoede of werkloosheid komt.” Persoonlijk heeft hij geen medelijden met degene die kiezen voor de criminaliteit: “Ik kom uit een tijd toen boslandcreolen zeer respectvol en vredelievend waren.”

Ronnie Brunwijk

Dat zou, benadrukt de parlementariër, over het algemeen nog het geval zijn. “Als mensen gevochten hebben, kan ik nog medelijden hebben. Maar criminelen die ervoor kiezen om mensen te beroven en te vermoorden, moeten hard worden aangepakt en opgesloten worden. Met die heb ik geen medelijden.”

Tegenover het parlement luidde zijn oproep als volgt: “Mevrouw de voorzitter, wij van de A Combinatie gaan voor een harde aanpak van de criminaliteit zonder aanzien des persoons.

Er moet rust, orde en veiligheid in het land wederkeren en iedere Surinamer moet vrijelijk kunnen genieten van bezittingen die hij door hardwerken heeft vergaard.” Tijdens zijn spreekbeurt in het parlement verwees Brunswijk naar de situatie in het grensdistrict Marowijne. Daar zou hij geruime tijd hebben geconstateerd, dat de bouwwerkzaamheden van de politie annex brandweerpost zijn gestaakt. Het district beschikt slechts over één voertuig in slechte conditie. “In december was het zo erg, dat ik een voertuig aan de politie van Moengo moest lenen.” Tegenover journalisten zei Brunswijk pas naar de politie te zijn gestapt om zijn voertuig op te halen. “De commandant zei tegen me, dat als ik het voertuig zou nemen dat zij helemaal vast zouden zitten. Ik besloot het toen nog niet te nemen”, beschreef hij de ernst van de situatie.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

21-05-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics