Nickerie.Net, vrijdag 17 juni 2011


Tigri-claim Bouterse laat Jagdeo koud

17/06/2011

Paramaribo - President Bharrat Jagdeo van Guyana ligt niet wakker van mededelingen van president Desi Bouterse, dat de Tigri-driehoek in zuidwest Suriname een onvervreemdbaar deel is van Surinames grondgebied. In het parlement zei Bouterse vorige week, dat Suriname op basis van een “vriendschappelijke schikking” dit al 44 jaar slepend grensgeschil met Guyana wil oplossen.

Vanaf het aantreden van Bouterse in september 2010 hebben de twee leiders elkaar verschillende keren ontmoet en heeft president Bouterse enkele keren publiekelijk aangegeven dat het Tigri-vraagstuk momenteel geen prioriteit is voor de regering. Hij focust op versterking van de economische en handelsbanden met Guyana. Reeds is de bouw van een brug over de Corantijnrivier die de twee landen zal verbinden, met elkaar afgesproken.

“Natuurlijk kennen jullie mijn mening over het New River-gebied. Dit is soeverein grondgebied van Guyana”, zei Jagdeo woensdag in Georgetown aan lokale journalisten. Enkele jaren geleden ondernam hij een succesvolle internationale juridische actie om het maritieme grensgeschil met Suriname in het voordeel van Guyana te beslechten.

Jagdeo deelde mee een vertaling van wat Bouterse in het parlement heeft gezegd onder ogen te hebben gehad. “Ik maak me helemaal niet druk, omdat we weten dat Suriname altijd dat gebied heeft geclaimd, dus zijn herbevestiging van deze zaak is niets nieuws”, zei de Guyanese regeringsleider. Hij is eerder ingenomen over de context waarin Bouterse zijn uitspraken heeft gedaan. “Kijk naar de context; hij heeft gezegd dat hij deze zaak op vreedzame wijze wil oplossen”, hield Jagdeo de journalisten voor.

Hij voegde eraan toe dat Bouterse pogingen van Guyanese zijde om de Tigri-kwestie weer bespreekbaar te maken heeft afgewimpeld en nadrukkelijk aangegeven dat de twee landen hun samenwerking op andere gebieden gewoon moeten continueren, zonder hun respectieve claims op de Tigri-diehoek te laten varen.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

18-06-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics