Nickerie.Net, dinsdag 21 juni 2011


Hulp ACP ingeroepen voor benutting EU fondsen

Eric Mahabier, 20/06/2011

ROTTERDAM - Suriname heeft de hulp gevraagd van de samenwerkende Afrikaanse, Caribische en Pacifische landen (ACP) om optimaal fondsen van de Europese Unie (EU) te kunnen benutten. In het verleden zijn miljoen euro’s teruggevloeid, aangezien het land door ondercapaciteit niet in staat was de toegewezen middelen te gebruiken. “Het is daarom een noodzaak om deskundigheid van de ACP binnen te halen”, vindt Oesman Wangsabesari. Hij zit in de assembleedelegatie, die de vorige week gesprekken heeft gevoerd personen van het ACP-secretariaat. Dat is bereid te helpen bij het identificeren van projecten, en trainingen en andere sessies in Suriname te houden over hoe op een adequate en effectieve wijze EU-fondsen aangesproken kunnen worden.

De assembleeleden Lekhram Soerdjan, Rabin Parmessar en Oesman Wangsabesari staan broederlijk naast elkaar in Nederland. Buiten Suriname wordt er gezamenlijk optreden en is er geen ruimte voor oppositie- en coalitie standpunten.dWT foto/ Eric Mahabier-.

Delegatieleider Rabin Parmessar zegt aan dWT dat het voorstel aan het parlement zal worden voorgelegd en dat ook met de regering over onder meer de condities voor de steun zal worden gesproken. De assembleeleden waren de vorige week in Brussel voor het eerste overleg tussen vijftien Cariforum-landen met de EU. Parmessar, Wangsabesari en Lekhram Soerdjan vinden dat Suriname en het Caribisch Gebied ontzettend veel EU fondsen laten liggen. Er zijn letterlijk miljoenen aan fondsen beschikbaar voor onder meer landen de ACP-landen.

Als voorbeeld halen ze de tot en met 2013 beschikbare 165 miljoen euro voor Cariforum aan. Caribische landen hebben tot nu toe slechts 35 miljoen euro kunnen benutten. Verder zijn er ook andere fondsen die Suriname helemaal niet benut. Met de capaciteitsverhoging, waarvoor ACP-deskundigen zullen zorgen, zal Suriname veel meer uit de EU kunnen halen. Suriname kan dan ook meer inhoud geven aan zijn ontwikkelingsagenda, zoals armoedevermindering en productieverhoging.-.

Bron(nen) / Copyright:

Nickerie.Net/dWT

21-06-2011

WWW.NICKERIE.NET

Email: info@nickerie.net

Copyright © 2011. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics